RETALLADES SANITÀRIES
Crònica 18/04/2011

L'Hospital Clínic programarà 1.450 operacions menys

Les direccions dels hospitals fa dies que revisen els números. El Clínic ha remès al Govern el seu pla de xoc. Tancarà 71 llits de manera definitiva i preveu 4.753 altes hospitalàries menys que l'any passat.

Joan Serra
2 min
L'Hospital Clínic ha detallat el pla de xoc, que és vist amb bons ulls pel departament de Salut.

Barcelona.No hi ha alternativa possible. S'ha de retallar. Aquest és el missatge del Govern, verbalitzat pel conseller de Salut, Boi Ruiz, que ha hagut de superar la setmana més complicada. Quan encara ressonen les protestes a la plaça Sant Jaume, les direccions dels hospitals preparen els detalls de la tisorada, que Artur Mas ha xifrat entre un 5% i un 10% en funció dels centres. La gerència de l'Hospital Clínic ha elaborat el pla de xoc, remès al departament de Salut i al qual ha tingut accés l'ARA. Es proposa una reducció de 1.450 intervencions quirúrgiques (un 7% menys de les que es van programar l'any passat), associades al tancament d'un 10% dels quiròfans, que tindran més activitat al matí i s'aturaran a la tarda. També deixaran de ser operatius 71 llits de manera definitiva i es preveuen 4.753 ingressos hospitalaris menys.

La Generalitat haurà de validar la proposta feta pel Clínic, tot i que ja ha transcendit que Salut la veu amb bons ulls. De fet, és un dels plans de xoc més ben valorats per la conselleria. El centre hospitalari ha d'estalviar 24 milions d'euros, 14,2 dels quals corresponen a despesa de personal, que exigirà negociacions amb els sindicats. Els 9,8 milions restants de retallada es portaran a terme amb mesures associades a la reducció d'activitat. La tisorada inclourà el tancament addicional de llits durant els mesos d'estiu, una mesura que ja s'havia posat en pràctica en exercicis anteriors. El Clínic ampliarà aquest recurs: tindrà disponibles 63 llits menys que durant el juliol de l'any passat, 90 menys que a l'agost anterior i 46 menys que al setembre passat. En total, es tancaran 104 llits al juliol, 249 a l'agost i 97 al setembre.

Operacions endarrerides

La gerència de l'hospital ha calculat que la reducció de casos atesos a urgències serà del 7% (8.839 menys). La mesura principal que es prendrà és la desaparició del dispensari del carrer València, que rebaixava la pressió sobre les urgències del Clínic. Les mesures d'eficiència s'aplicaran en la programació de visites (se'n preveuen 17.843 menys, una disminució del 4% comptant el primer contacte entre metge i pacient, i les sessions posteriors). De fet, una de les intencions de Salut és revisar els criteris per evitar la reiteració de visites hospitalàries. Les actuacions per aprimar les despeses també afectaran la planificació d'operacions que no estan catalogades com a urgents. Entre d'altres, es reduiran un 35% les intervencions quirúrgiques d'obesitat mòrbida (se'n faran 70 menys que durant el 2010), un 38% les de maluc (95 menys) i un 31% les de genoll (245 menys).

Amb menys activitat a les sales d'operacions, els ciutadans hauran de prendre paciència per força. Precisament, ahir el conseller Boi Ruiz va afirmar en una entrevista a La Vanguardia que l'impacte principal de les retallades en la població "serà en les llistes d'espera, que hauran d'allargar-se". L'Hospital Clínic ha informat del pla de xoc els representants dels treballadors. Fonts sindicals qualifiquen la proposta de la cúpula del centre com a "inassumible".

stats