URBANISME
Crònica 28/07/2011

L'Hospitalet no pot convèncer els veïns de la Fonteta de marxar

Albert Balanzà
3 min
El camí sense sortida de la Fonteta, amb l'asfalt que els mateixos veïns van posar fa uns anys i la neteja que també mantenen entre tots.

L'Ajuntament de l'Hospitalet coneixerà de primera mà dijous i divendres que no podrà executar de manera immediata els seus plans del projecte de reparcel·lació de l'ARE de la Remunta, el barri de sortida cap a Cornellà des del centre de la ciutat, famós per acollir durant dècades instal·lacions militars com l'escola eqüestre -traslladada fa pocs dies a la Seu d'Urgell-. El projecte inclou un petit triangle de cases baixes i horts, als quals s'accedeix un cop passat el pont que va al barri de Sanfeliu o des d'un dels límits del parc de Can Buxeres. L'objectiu últim de l'equip de govern de l'alcaldessa, Núria Marín, amb el ferm suport en aquesta qüestió dels seus socis d'ICV-EUiA, és l'arranjament de l'espai de la Fonteta -planificat com a zona verda pel PGM del 1976-, l'ampliació de Can Buxeres i la construcció immediata de 800 pisos a la Remunta, de manera que els veïns afectats que vulguin s'hi puguin traslladar.

La negociació, en qualsevol cas, ha arribat al final, després de més de tres anys de rumors, que el maig del 2008 descartaven que des de l'Ajuntament hi hagués qualsevol projecte per a la Fonteta i que no incloïen aquest espai en l'ARE proposada en els plans directors 2008-2011, amb una vintena llarga de veïns i negocis afectats. Però el juliol del 2008 la qüestió ja va sortir en un ple municipal i el novembre del 2010 va concretar-se en una aprovació inicial que va posar els veïns definitivament en guàrdia.

Ahir Teresa Casals, la presidenta de l'Associació de Veïns del Camí de la Fonteta, tenia cura dels seus rosers i es preparava per anar avui a la tarda a la seu del Consorci per a la Reforma de la Gran Via a l'Hospitalet, l'oficina que l'Ajuntament ha autoritzat per tramitar l'ARE de la Remunta i de la Fonteta. Ella ha decidit quedar-se a la casa del número 20 del carrer, que data del 1918 i que està envoltada d'horts que alguns jubilats es dediquen a cultivar en el seu temps lliure. Ara fa uns dies, la Teresa i el Jose Gaspar, que també es quedarà a casa seva, del 1910, prenien la fresca a la terrassa d'aquest últim i explicaven a l'ARA que ho tenen tot preparat per iniciar, si cal, la resistència per la força. "Si tallen l'aigua, tinc el pou, i si cal, m'enduré els cables de l'electricitat", diu el Jose, que acaba de collir uns quants quilos de patates del seu hort.

Un 'minicabanyal' a Catalunya

Molt probablement no s'arribarà al punt de la lluita entre les màquines i els veïns que porta a la memòria els fets del Cabanyal, de València, però queda clar que la Teresa i el Jose són dos dels veïns que avui signaran l'opció A que els va donar l'Ajuntament en una proposta de conveni que els dóna dret a mantenir temporalment el seu domicili legal i habitual. La Teresa i el Jose s'acolliran al dret d'ús vitalici de l'habitatge, sense possibilitat de traspassar-lo a familiars que no en siguin titulars, però no hi podran fer cap activitat comercial de cap mena (a ells no els afecta, però hi ha veïns que tenien tallers i que lògicament han estat els primers a acceptar el canvi de casa a la Remunta).

De tota manera, el conveni individualitzat, que es convertirà en títol de l'ocupació de l'habitatge a partir de l'aprovació definitiva del projecte de reparcel·lació, cedeix la propietat a l'Ajuntament i manté encara alguns punts foscos: no permet el traspàs però sí el lloguer i deixa pendent de l'avantprojecte d'enjardinament de la zona l'ús que puguin fer els residents de la seva actual zona de pati o jardí.

Alguns altres veïns, com Fuensanta Gambín, que va arribar als anys quaranta al barri a bord del tren popularment conegut com el sevillano carregada amb una maleta de cartró, sí que han acceptat el trasllat. Qui no haurà de decidir res és l'Ángel, el Francès , un paleta de la Lleva del Biberó que es va construir pedra a pedra casa seva però que va morir l'any passat.

Els veïns que canviaran de casa, els que han triat l'opció B (dret al reallotjament que en general preveu la normativa vigent aplicat a l'àmbit de la Fonteta), tindran un pis de nova construcció en règim de lloguer d'un mínim de 70 metres quadrats i tindran la possibilitat d'acordar l'accés del titular a l'habitatge en règim de propietat horitzontal. Mentre no estigui fet el pis, seguiran vivint a la Fonteta. Opció A o opció B, tot plegat endarrerirà els plans de l'Ajuntament i allò inevitable que algú va batejar com a progrés.

stats