NOU MODEL DE SALUT
Crònica 27/05/2011

L'ICS redueix en 275 milions el seu pressupost

La tisorada a l'Institut Català de la Salut ja té xifra: 275 milions d'euros, segons l'avantprojecte de pressupostos de l'ICS que ahir es va presentar. La reducció és d'un 9% respecte l'exercici anterior.

Lara Bonilla
2 min
EXPECTACIÓ El conseller Boi Ruiz no parlava en públic des de mitjans d'abril. Ahir va presentar a ESADE les línies mestres de Salut.

BARCELONA.Tot i que el departament de Salut encara no ha presentat la segona part del seu pla de retallades, els números ja estan fets. Ahir es va presentar l'avantprojecte de pressupostos de l'Institut Català de la Salut (ICS) durant la reunió del consell de direcció d'aquest òrgan que aplega vuit grans hospitals catalans -entre els quals hi ha el de la Vall d'Hebron, el de Bellvitge, el Germans Trias, el Joan XXIII i el Trueta- i el 80% de l'atenció primària.

Segons els comptes que ahir es van posar sobre la taula, el departament de Salut pretén estalviar-se 275 milions d'euros a l'ICS, cosa que suposa una reducció del 9% respecte a l'exercici del 2010, que es va tancar amb una liquidació de 3.069 milions d'euros. El pressupost inicial que va elaborar el tripartit, però, era de 2.915 milions d'euros i si s'agafa aquesta xifra com a referència la reducció és d'un 5%. En tot cas, és el primer descens en la història de l'ICS. És part de la retallada que ha començat a aplicar el Govern i que dimarts que ve presentarà els presupostos al Parlament.

Reducció a la primària

Salut aplicarà als centres que gestiona l'ICS un pla de nou mesures que van des del tancament de plantes, urgències o quiròfans -i que alguns hospitals ja estan fent- fins a la reducció de proves diagnòstiques o la racionalització dels complements extra que cobra el personal sanitari per docència o exclusivitat.

Els àmbits més tocats són els que afecten l'oferta d'assistencia: l'atenció primària i l'atenció hospitalària, en els quals es vol estalviar 64 milions d'euros . Pel que fa a la primària, la reducció serà de més d'un 10% i s'unificaran punts d'atenció continuada en el territori i es reordenaran serveis com la pediatria i els programes Salut i Escola i Salut Mental. Pel que fa als hospitals, la conselleria parla "d'optimitzar" plantes, urgències i quiròfans, i això, a la pràctica, es tradueix en tancament de llits i serveis.

Oficialment les retallades no han començat a aplicar-se, però l'Hospital Clínic ja ha tancat la unitat d'hospitalització de dermatologia i les urgències de Bellvitge funcionen amb la meitat de la plantilla. Dilluns que ve es presentarà l'avantprojecte de pressupostos del Servei Català de la Salut que té serveis contractats amb els hospitals de la xarxa concertada. L'objectiu final és reduir la despesa total de Salut en uns mil milions d'euros. Fa pcos mesos, el conseller Boi Ruiz ja va explicar que es reduirà tant l'activitat que es contracta com el preu que es paga pel servei. De fet, ahir, durant una conferència va avançar que ara es prioritzarà l'eficiència en la contractació de serveis: els hospitals més bons tindran, doncs, més diners.

stats