Crònica 24/09/2011

L'ICS reduirà el sou als metges i els imposa nous horaris als hospitals

L.b.
2 min
Metges d'hospitals de l'ICS i de l'atenció primària patiran reduccions de sou durant tres mesos.

BARCELONA.Una reducció del sou durant els pròxims tres mesos. Aquesta és la proposta de l'Institut Català de la Salut (ICS) per estalviar 45 milions d'euros, la quantitat que li falta per quadrar el pressupost el 31 de desembre. Per fer-ho, es deixaran de pagar les guàrdies i els complements salarials que cobren els metges. Una mesura que afectarà tant els professionals dels vuit hospitals públics de l'ICS com els de l'atenció primària. Segons fonts sindicals, aquesta rebaixa suposarà reduccions de sou de fins al 30%, que se sumen al 5% menys que ja cobren els funcionaris. Segons el director de l'ICS, Joaquim Casanovas, el percentatge, però, serà més petit. El sindicat Metges de Catalunya ho ha qualificat "d'ERO encobert" i alerta que els hospitals s'han convertit en "una olla a pressió a punt d'esclatar".

Casanovas també ha confirmat que a partir de l'1 d'octubre -alguns hospitals ja ho han començat a fer- els metges faran un nou horari. Ja no treballaran de les vuit del matí a les cinc de la tarda, sinó que faran horaris de matí i de tarda, i les guàrdies començaran a les vuit del vespre, en comptes de les cinc, com ara. Amb aquesta mesura s'estalviaran pagar hores de guàrdia als metges. "S'hauria aplicat igual sense les retallades perquè els hospitals han de funcionar al matí i a la tarda amb la plantilla ordinària", va explicar ahir Casanovas.

Endarreriments a l'hora de pagar

I també per estalviar, durant la setmana de la Constitució, els hospitals només atendran les urgències i no faran consultes. A més, el CatSalut ha endarrerit el pagament dels medicaments a les farmàcies que paga la sanitat pública. Les farmàcies asseguren que no poden assumir més mesures perquè estan "al límit". També patiran ajornaments els hospitals concertats.

stats