Crònica 19/04/2011

L'IRPF és el tribut que genera més ingressos

L'impost sobre la renda és la gran font d'ingressos públics. Per a la majoria de la població hi ha poques diferències a l'hora de pagar, però creixen quan els ingressos passen dels 100.000 euros.

àlex Font Manté
2 min
Una persona que tingui un salari d'un milió d'euros paga 35.000 euros més d'IRPF a Catalunya que a Madrid.

Barcelona.L'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) és el tribut que grava el salari que cobren els treballadors i suposa la principal font d'ingressos per a les arques públiques. L'any 2009, per exemple, les administracions van ingressar 62.000 milions per l'IRPF, el doble que per l'IVA i el triple que per l'impost de societats, que són el segon i el tercer tribut més importants, respectivament.

L'impost té un tram estatal que és comú en totes les comunitats i, a més, hi ha cinc comunitats que apliquen trams addicionals: són Andalusia, Astúries, Cantàbria, Catalunya i Extremadura. La resta de comunitats -Madrid n'és una- tenen un IRPF més baix.

Es tracta d'un impost progressiu. Entre les rendes més baixes (la gran majoria de la població) hi ha poques diferències. Però entre les rendes més elevades (les persones que cobren 100.000 euros o més, que només representen un 1% de la població espanyola) la cosa es complica. Com més es cobra més es paga.

Per exemple, qui cobra 53.000 euros pagarà el mateix visqui on visqui. Però la cosa varia quan el sou augmenta. Una persona que cobra 130.000 euros només paga 500 euros més a Catalunya que a Madrid. Les diferències creixen progressivament: qui cobra un milió d'euros ha de pagar 474.000 euros a Catalunya (un 47%) mentre que a Madrid en pagaria 439.000 (un 43%). És a dir: 35.000 euros de diferència. Catalunya és la comunitat on més ha de pagar qui cobra aquest salari.

Divisió ideològica

L'IRPF ha establert una divisió ideològica entre els que creuen que ha de ser elevat perquè els més rics paguin més i els que, en canvi, opinen que aquest impost fa que les grans fortunes se'n vagin a altres comunitats. Artur Mas sosté que, per a algú que cobra més d'un milió d'euros i que treballa la meitat dels dies a Madrid, ha de ser molt temptador empadronar-se a la capital.

Ahir, Joaquim Gay de Montellà, president de Foment, va assegurar que veuria bé una revisió a la baixa de l'IRPF per evitar la deslocalització d'impostos. En canvi, experts com Josep Badia, president de l'Associació Espanyola de Financers, dubten que hi hagi directius que estableixin la seva residència seguint aquest criteri.

stats