LA REFORMA FISCAL A FRANÇA
Crònica 08/01/2012

L'IVA social, la recepta màgica anticrisi de Nicolas Sarkozy

àlex Vicente París
3 min

La fórmula ideada pel president Nicolas Sarkozy en aquests temps de crisi comença a agafar forma a França. Consisteix a fer augmentar l'IVA per compensar un descens de les cotitzacions socials i patronals considerades massa altes, per tal de protegir la indústria local davant la competència deslleial de les potències emergents. La dreta francesa l'ha batejada com a "IVA social".

La mesura, confirmada aquesta setmana per l'executiu francès, és la versió 2.0 d'un vell projecte fiscal de Sarkozy. El president ja va intentar convertir-lo en realitat a començaments d'aquesta legislatura. Però el rebuig popular i la falta de consens a les files conservadores, que temien una pèrdua de poder adquisitiu, van fer tombar-lo. Sarkozy ha decidit ressuscitar-lo ara, conscient que necessita reforçar el seu perfil reformista tres mesos abans d'unes presidencials amb un resultat encara molt obert. El Parlament francès hauria d'adoptar l'IVA social de manera imminent, en el marc d'una nova reforma fiscal que hauria de ser aprovada amb caràcter d'urgència cap a mitjans de febrer.

Amb tot, el projecte està envoltat encara de grans incògnites pel que fa a la seva aplicació i podria generar dificultats de primer ordre per al president Sarkozy. Fer aprovar una mesura impopular podria portar els ciutadans al carrer, en un país amb una cultura de protesta ben coneguda. Segons un sondeig aparegut al diari L'Humanité , dos terços dels francesos segueixen oposats a l'IVA social, igual que l'oposició socialista i les centrals sindicals.

Poques setmanes abans de la primera volta de les presidencials, el risc polític no sembla menor, però Sarkozy està disposat a assumir-lo. Durant el seu discurs d'any nou, el president ja va mencionar l'IVA social com una de les seves tres prioritats per als últims mesos de la legislatura, juntament amb la creació d'ocupació i el combat contra la crisi del deute. "Hem de reduir la pressió sobre el treball i fer contribuir financerament les importacions, que competeixen amb els nostres productes a través de la mà d'obra barata", va expressar Sarkozy.

Maldecap pràctic

El govern francès s'enfronta ara al maldecap que suposaria l'aplicació del nou impost. El primer ministre, François Fillon, va presidir dijous una reunió interministerial per preparar la cimera social del 18 de gener, en què Sarkozy negociarà la reforma amb patronal i sindicats. Davant la previsible falta d'entesa amb les centrals, el centredreta ja fa camí de cara al tràmit parlamentari de la nova llei, que hauria de començar dies després de la cimera. Segons la premsa francesa, l'executiu treballaria amb el següent escenari: rebaixar la cotització social de manera imminent per alinear-la amb el règim fiscal alemany -una de les obsessions de Sarkozy per potenciar la competitivitat-, i després reequilibrar-la amb un augment d'entre tres i cinc punts de l'impost sobre el valor afegit, que serviria per finançar la cobertura social. Així, l'IVA francès hauria de passar del 19,6% actual a entre el 22% i el 25%.

Un dels motius de fons que incita el projecte és la voluntat de descarregar els empresaris de cotitzacions socials considerades "excessives" per la dreta francesa, com sosté el ministre de Treball, Xavier Bertrand, que assegura que a Alemanya s'hi destinen 39 euros de cada 100 de salari brut, mentre que a França voregen els 50 euros. A més, els baixos costos de producció dels països emergents dificulten que la indústria francesa hi pugui competir. "La nostra fiscalitat ha d'afavorir la creació de treball en una França que ha de seguir sent terra de producció", ha expressat últimament François Fillon. Per evitar un desajust del creixement o del consum, l'executiu preveu un augment d'un punt d'IVA per any o per semestre.

El calendari d'aplicació de la reforma fiscal resulta incert. Els més optimistes parlen d'una entrada en vigor al juliol. Sense tenir en compte que, en cas d'una victòria de l'esquerra a les presidencials, el candidat socialista, François Hollande, l'hauria de retirar del programa parlamentari de manera immediata.

stats