EL CONFLICTE DEL KURDISTAN
Crònica 31/07/2011

L'Iran no cedeix ni un centímetre als kurds

David Meseguer
3 min
Víctimes de la violència Prop d'un miler de pobladors de les muntanyes de Kandil s'han vist obligats a deixar casa seva i refugiar-se en camps de l'ACNUR i la Creu Roja.

Kandil (Iraq)"E ns hem endut tots els animals amb nosaltres..." Les paraules d'Alí Xex Qadir, un veí desplaçat de la petita vila de Swune, queden truncades per l'explosió d'obusos a l'altra banda de la vall. És el foc d'artilleria de l'exèrcit iranià, que des de fa dues setmanes castiga les posicions de la guerrilla kurda del Partit per una Vida Lliure al Kurdistan (PJAK) al llarg de les muntanyes de Kandil, una serralada que actua de frontera natural entre el Kurdistan iraquià i iranià.

"Tots els animals estan amb nosaltres perquè no sabem quan tornarem. En ocasions anteriors ens hem hagut d'estar sis mesos lluny de casa a causa dels combats", explica Alí Xex amb preocupació des del camp de desplaçats a Gojar, que acull prop de 800 persones. La seva vila, Swune, i d'altres petites poblacions de la regió de Qaladize, a pocs quilòmetres de la frontera amb l'Iran, han estat evacuades a causa de l'ofensiva que la Guàrdia Revolucionària iraniana ha llançat als dos costats de la frontera per destruir les bases dels rebels kurds.

A finals de setmana 80 famílies de la regió de Txoman havien abandonat les seves viles i, per tant, el nombre de desplaçats ja supera el miler. El Comitè Internacional de la Creu Roja i l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) han disposat diversos camps i estan donant cobertura sanitària i logística als desplaçats. Segons la televisió Press TV, dos membres de les forces iranianes i 21 guerrillers del PJAK van resultar morts dijous a la regió iraniana de Sardaixt a causa dels durs combats. Els hospitals de la zona van confirmar la mort de tres civils.

El nombre de baixes no es correspon amb el que han facilitat fonts pròximes als rebels kurds. En conversació telefònica amb l'ARA, Ahmet Deniz, portaveu de la Confederació Democràtica del Kurdistan (KCK) -organització paraigua del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), el PJAK i d'altres organització kurdes-, va quantificar dijous en "250 soldats iranians abatuts pels rebels kurds, entre ells tres comandaments superiors i 15 baixes" a les files del KCK. El portaveu kurd va afegit que "el PJAK ha pogut apoderar-se de nombrós armament de l'exèrcit iranià".

Cobertura als rebels kurds

Teheran i Ankara han acusat diverses vegades Massud Barzani, president de la regió autònoma del Kurdistan iraquià, de "donar cobertura als terroristes i lliurar 300.000 hectàrees de terreny perquè el PKK i el PJAK puguin establir bases d'operacions". Els dos governs sempre han defensat el seu dret a combatre els rebels kurds als dos costats de la frontera i fins i tot han dut a terme diverses operacions militars conjuntes.

Per la seva banda, Ahmet Deniz va carregar durament contra el govern d'Ahmadinejad per les accions militars i per la poca voluntat negociadora. "Fa un any el nostre líder Murat Karayilan va proposar una trobada amb l'executiu d'Ahmadinejad. El PJAK va acceptar però el règim iranià va refusar la proposta", comenta el portaveu del KCK.

L'Iran va llançar l'ofensiva poc després de la declaració unilateral d'autonomia del Kurdistan nord el dia 14 de juliol. "Va enviar 40.000 soldats a les muntanyes de Kandil perquè juntament amb Turquia volen acabar amb el moviment kurd", denuncia Deniz. El portaveu kurd també va destacar que "l'Iran vol desestabilitzar la zona perquè els EUA a principis de juliol van obrir un consolat a Erbil, capital de la regió autònoma del Kurdistan iraquià". Precisament, els últims dies la principal ciutat kurda ha estat escenari de manifestacions de protesta de centenars de kurds davant del consolat iranià per recriminar la seva actitud bel·ligerant.

Com a conseqüència de l'escalada de tensió a la zona, les autoritats d'Erbil han enviat 12.000 peixmergues -la força de defensa kurdoiraquiana- al límit fronterer per garantir la seguretat dels civils que escapen dels combats. Segons el secretari general del ministeri de Peixmergues, Jabbar Yawar, "400 viles kurdes han estat evacuades des del 2007 com a conseqüència dels atacs de l'Iran i Turquia".

stats