VIOLÈNCIA INSURGENT
Crònica 16/08/2011

L'Iraq viu la jornada més sagnant de l'any amb almenys 68 morts

M.s. Schimidt / Y. Ghazi
3 min
Un grup d'iraquians inspeccionant les restes d'un dels atemptats a la ciutat de Najaf, al sud de la capital, Bagdad.

The New York Times / BagdadEls insurgents iraquians van llançar ahir l'onada d'atacs més sagnant de l'any: van utilitzar terroristes suïcides, cotxes bomba i homes armats per ferir les forces de seguretat de l'Iraq i civils. Almenys 68 persones van morir i 300 més van resultar ferides. En total va haver-hi 37 atacs, més del doble que la mitjana diària d'aquest any, una xifra que iguala el punt més àlgid del conflicte sectari del 2006 i el 2007.

Els atemptats coordinats es produeixen dues setmanes després que el govern iraquià decidís negociar amb els Estats Units per mantenir alguns dels 48.000 soldats que està previst que abandonin el país a finals d'any. D'ençà que la violència s'ha incrementat de manera significativa, els interrogants sobre les capacitats reals de les forces de seguretat iraquianes tornen a aflorar. I ho fan a un nivell similar al de l'Afganistan, on la mort de civils incrementa en la mesura que les tropes aliades es preparen per abandonar el país.

L'acarnissament d'ahir va trasbalsar gairebé totes les regions de l'Iraq, excepte la zona del Kurdistan, i semblava que estava dirigida tant a àrees sunnites com xiïtes -les dues sectes musulmanes majoritàries al país-. En total hi va haver atacs d'onze bombes, dinou dispositius i dos terroristes suïcides.

Poca confiança en la policia

L'atac més sagnant va ser a la ciutat de Kut, al sud-est de Bagdad, on una sèrie d'explosions a l'interior del mercat principal de la ciutat a les vuit del matí van matar 35 persones i en van ferir 71, segons un funcionari de seguretat local. Es tracta de l'atemptat més mortífer des del 5 de juliol, quan una trentena de persones van morir a Taji, al nord de la capital."Vaig sentir l'esclat de l'explosió quan anava cap al mercat -deia Fathel Kadhem, de 27 anys, propietari d'una botiga de dolços de la ciutat-. Hi he anat corrents per veure què passava i llavors hi ha hagut una altra explosió [...]. He vist totes les persones ferides i la majoria eren homes joves".

Ahmed Abdul-Razzaq té 35 anys i ven al mercat de Kut. Va ser ferit en la segona explosió i culpa les forces de seguretat locals per no haver previngut de l'atac. "El mercat està bloquejat i se suposa que els cotxes no hi poden entrar", deia afegint que hi havia un cotxe aparcat a l'interior de l'edifici des diumenge a la nit. "Jo hi era per ajudar els ferits, però cinc minuts després hi ha hagut una altra explosió. Tot això és per culpa de la negligència del govern. ¿Em pregunta com va arribar-hi aquell cotxe? Potser fins i tot va ser la policia la que va permetre que hi entrés".

Fins fa poc semblava que la violència anava a la baixa a l'Iraq. Al juliol van morir 178 persones, una xifra molt més baixa si es compara amb les 342 i 321 del juny i el maig, respectivament, segons estadístiques del ministeri de l'Interior -que no té en compte la regió semiautònoma del Kurdistan-. L'onada d'atacs va ser tan violenta que el ministre de l'Interior va enviar un missatge d'alerta a totes les forces de seguretat, mentre que Trànsit va demanar que es retiressin tots els cotxes estacionats als carrers.

Saad Ahmed, un policia ferit a Taji, explicava ahir des de l'Hospital Khadumiya de Bagdad que va disparar contra un suïcida que conduïa cap a ells. El cotxe es va accidentar i acte seguit l'atacant va activar una bomba. "M'he mirat el cos i estava tacat de sang", deia des de l'hospital, on se'l tractava per ferides a les extremitats i al coll. "Som al Ramadà i hauríem de pregar en lloc de matar-nos els uns als altres. Quin crim hem comès? Només mirem de protegir el país". Un altre policia ferit recordava amb horror el moment de l'explosió. "Era el meu primer dia de vacances. De cop he sentit una explosió i un amic que cridava. Ha perdut una cama".

stats