Publicitat
Publicitat

CRISI NUCLEAR AL JAPÓ

L'OMS alerta que les conseqüències de Fukushima s'allargaran 20 anys

L'Organització Mundial de la Salut va advertir ahir que caldrà crear sistemes de vigilància sanitària al Japó per mesurar durant els propers 20 anys les conseqüències de l'accident nuclear a Fukushima per a la salut dels ciutadans del país nipó. La directora del departament de salut pública i medi ambient de l'OMS, María Neira, va assegurar que caldrà fer estudis periòdics "entre els deu o vint anys vinents". Tot i això, Neira va reconèixer que ara encara és massa d'hora per activar aquests sistemes.

Pel que fa a l'augment del grau de gravetat de l'accident a Fukushima per part del govern nipó, que va passar del nivell 5 al 7, Neira va indicar que els riscos per a la salut humana no són més alts ara amb el nou nivell que fa una setmana. "No fan falta noves mesures de salut pública", tot i que el grau 7 ha col·locat la catàstrofe al Japó al mateix esglaó que l'accident de fa 25 anys a la central de Txernòbil. Neira va voler distanciar els dos casos perquè, segons va dir, l'accident a Ucraïna va ser més greu i hi va haver més víctimes perquè la gent que vivia a prop de la central "no va ser evacuada a temps i van sofrir una exposició més alta a la radiació".

La directora del departament de l'OMS va afirmar que la situació al país asiàtic evoluciona i que s'han de fer avaluacions continuades perquè "desafortunadament" no hi ha un control clar i no se sap què pot passar. Neira va evitar fer suposicions sobre com seria l'impacte per a la salut si la situació a Fukushima s'allarga sense que es pugui trobar una solució tècnica per donar per acabada la crisi.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT