CONDEMNA INTERNACIONAL A DAMASC
Crònica 14/02/2012

L'ONU acusa Baixar al-Assad

R. Gladstone / N. Macfarquhar
3 min
LA REPRESSIÓ ESPERA A LES PORTES DE HOMS
 Tancs de l'exèrcit sirià a Bab Amro, al sud de la ciutat rebel de Homs. Les forces governamentals van reprendre  els bombardejos aquest dilluns i es van concentrar en dos barris sunnites que han estat al capdavant de l'oposició  al règim de Baixar al-Assad.

THE NEW YORK TIMES / NOVA YORK / BEIRUTL'alta comissionada pels Drets Humans de les Nacions Unides va castigar durament els líders de Síria ahir acusant-los d'intensificar la repressió sanguinària sobre l'oposició política amb una brutalitat indiscriminada. Ho va fer després que l'esforç del Consell de Seguretat per arribar a una solució de compromís per al conflicte fracassés fa més d'una setmana.

La comissionada, Navi Pillay, va dir en una trobada dels 193 membres de l'Assemblea General de l'ONU -convocada per discutir l'agreujament de la crisi- que la situació fa quasi un any que dura i que tot apunta que està desembocant en una guerra civil. La reunió de l'Assemblea va ser la plataforma de Pillay i altres crítics de Síria, sobretot membres de la Lliga Àrab, per descarregar la seva ira contra el règim. Tot i la retòrica dura, però, no va quedar clar què pot fer l'Assemblea General, si és que pot fer alguna cosa, per canviar el comportament del president sirià, Baixar al-Assad. El president ha titllat els intents exteriors de posar fi al conflicte d'interferències inacceptables en la sobirania de Síria.

Abans de la reunió, Al-Assad havia rebutjat frontalment la proposta de la Lliga Àrab, diumenge, d'enviar a Síria una missió de pau conjunta amb l'ONU, i les forces de seguretat del govern van reprendre els bombardejos de la ciutat rebel de Homs per desè dia consecutiu. Els tancs de l'exèrcit van atacar dos barris de Homs de majoria sunnita controlats per l'oposició. Segons activistes dels comitès de coordinació local, ahir van morir tres persones a Homs, mentre que la Comissió General de la Revolució Siriana va documentar 13 morts a tota la província. L'oposició també va xifrar en 23 les víctimes mortals causades per les forces del règim diumenge.

Artilleria contra civils

"L'exèrcit sirià està implementant una política de disparar a matar. Estic horroritzada per l'actual atac a Homs", va dir Pillay. Des que el 4 de febrer la resolució del Consell de Seguretat de l'ONU va ser vetada per Rússia i la Xina, el règim d'Al-Assad ha vet servir "tancs, morters, coets i artilleria per rebentar la ciutat", va denunciar la comissionada. Citant el que va qualificar d'informacions creïbles, Pillay va dir que l'exèrcit sirià ha bombardejat barris densament poblats de Homs en el que sembla un atac indiscriminat sobre àrees civils. També va acusar les forces armades de mantenir els residents atrapats a casa seva i tallar el subministrament d'aliments, l'electricitat, les comunicacions i l'ajuda mèdica fins al punt de, fins i tot, disparar sobre punts de primers auxilis. Pillay va responsabilitzar Moscou i Pequín de l'escalada de violència: "La incapacitat del Consell de Seguretat per acordar una acció col·lectiva ferma ha esperonat el govern sirià a llançar un atac a fons en un intent d'esclafar la dissidència amb una força desproporcionada".

La comissionada també va reiterar la seva recomanació al Consell de Seguretat de portar al Tribunal Penal Internacional les proves de les atrocitats comeses per les forces governamentals de Síria i va assegurar que hi ha "informacions independents i creïbles" que suggereixen crims contra la humanitat.

En una primera resposta, Rússia -que aquest mes va vetar conjuntament amb la Xina la proposta arabo-occidental a l'ONU per exigir la dimissió d'Al-Assad- va dir ahir que abans de l'entrada de forces de pau hi hauria d'haver un alto el foc.

Rússia exigeix un alto el foc previ

El ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, va dir en una conferència de premsa que el seu govern estava estudiant la proposta de la Lliga Àrab, però hi va afegir: "Primer hauríem de tenir la pau". Va afirmar, a més, que l'alto el foc hauria d'incloure tant les forces del govern com les de l'oposició: "En altres paraules, cal acordar alguna cosa semblant a un alto el foc, però la tragèdia és que els grups armats que s'estan enfrontant a les forces del règim no estan subordinades a ningú i no estan sota control".

La Xina, per la seva banda, no va donar pistes clares de les seves intencions. "Moviments rellevants de l'ONU haurien de conduir a reduir la tensió a Síria, pressionar cap al diàleg polític, resoldre les diferències i mantenir la pau i l'estabilitat al Pròxim Orient, més que no pas complicar les coses", va dir un portaveu del ministeri d'Exteriors xinès, Liu Weimin, en una roda de premsa.

Els països àrabs i occidentals han format un grup de contacte anomenat Amics de Síria, un tipus d'aliança semblant a la que es va formar per pressionar el règim de Gaddafi. Tunísia es va oferir per acollir la primera reunió del grup el pròxim 24 de febrer. L'Aràbia Saudita, per la seva banda, va demanar que no es donin més oportunitats a Damasc.

stats