L'ERA POST-GADDAFI
Crònica 02/11/2011

L'ONU alerta que Al-Qaida pot apoderar-se dels arsenals libis

La caiguda del règim de Gaddafi ha deixat fora de control els arsenals que els seus partidaris van abandonar en la desbandada. L'ONU alerta que poden anar a parar a males mans i desestabilitzar tota la regió.

David Meseguer
3 min
Destí incert Caixes amb obusos i míssils abandonades al mig del desert, uns 130 quilòmetres al sud de Sirte, l'últim bastió del règim de Gaddafi.

Barcelona.Un cop derrotat el règim de Muammar al-Gaddafi i finalitzat el mandat d'operacions militars de l'OTAN a Líbia, ara una de les principals preocupacions de la comunitat internacional és el control dels milers d'armes que circulen pel país magribí i en especial dels míssils terra-aire, a causa de la seva gran capacitat destructiva.

A instàncies de Rússia, els 15 membres del Consell de Seguretat de les Nacions Unides van aprovar la nit de dilluns a dimarts una resolució que insta el nou govern de transició libi a seguir el rastre dels arsenals d'armes desapareguts. El text expressa la "preocupació per la proliferació des de Líbia a la regió d'una gran quantitat d'armes, de tots els tipus, en especial dels anomenats Manpads (Man portable defense system)" i urgeix Tripoli a frenar-la.

Dissabte passat, el Consell Nacional de Transició Libi (CNT) va començar a recollir les armes distribuïdes per tot el país. En una primera fase, el CNT ha habilitat punts de recollida perquè els rebels antigaddafistes dipositin els vehicles amb armament pesant. Després serà el torn de les armes lleugeres. La dificultat d'aquest procés és que gran quantitat d'aquest armament no està registrat.

Durant els primers compassos de la guerra, els rebels van abastir-se amb armes robades d'arsenals gaddafistes o bé amb armament facilitat per l'OTAN des de l'aire. Només quan el CNT ja va estar més organitzat, l'entrega d'una arma a cada rebel quedava registrada. Aquestes armes sense control inquieten l'ONU perquè, al mercat negre, poden acabar a mans de grups terroristes.

Aquesta preocupació també l'ha expressada l'ONG Human Rights Watch (HRW), que ha denunciat que les noves autoritats líbies continuen sense controlar aquests arsenals. En les últimes jornades, en poblacions com Sirte, la ciutat natal de Gaddafi, s'han localitzat míssils terra-aire, munició per a tancs i morters, milers d'armes aèries guiades i no guiades i milers d'armes automàtiques. El problema és que molts d'aquests arsenals van ser enterrats pel règim de Gaddafi en llocs secrets al mig del desert, la qual cosa en dificultarà la localització.

El material decomissat com "els míssils terra-aire poden abatre un avió civil i els explosius poden acabar fàcilment convertits en cotxes bomba com els que han matat milers de persones a l'Iraq o l'Afganistan", admet Peter Bouckaert, coordinador d'emergències de HRW. "Hem advertit des de fa mesos el CNT i l'OTAN dels perills que suposen els enormes arsenals d'armes sense vigilància i la urgent necessitat d'assegurar-los", afegeix.

Alguns d'aquests magatzems ja han estat saquejats i es desconeix on ha anat a parar l'armament. Al sud de Sirte, HRW va trobar 70 búnquers amb explosius sense cap tipus de vigilància. En un sol d'aquests magatzems un reporter de l'agència AFP va comptar fins a 8.000 obusos de 100 mil·límetres, i a d'altres hi havia centenars de bombes de 250, 500 i 900 quilos.

Míssils terra-aire

La principal preocupació recau sobre els aproximadament 20.000 míssils terra-aire tipus Manpads que han desaparegut dels arsenals. El Govern britànic ha enviat experts militars a Líbia per col·laborar amb el CNT a recuperar-los.

"Destaquem el risc de desestabilització que suposa la proliferació d'armes lleugeres i de petit calibre al Sahel", expressa també la resolució aprovada pel Consell de Seguretat. El text insta a millorar la cooperació entre els països de la regió per evitar que aquestes armes facilitin "les activitats terroristes, incloses les d'Al-Qaida al Magrib Islàmic".

AQMI opera al Sahel, especialment a Mauritània, Algèria, el Txad, Mali i el Níger. L'ONU espera que les noves autoritats líbies reforcin la vigilància fronterera. Aquest grup terrorista va segrestar el 2009 tres cooperants catalans de l'ONG Barcelona Acció Solidària i s'ha responsabilitzat recentment del segrest de dos cooperats espanyols i una italiana als campaments de refugiats saharauis de Tindouf.

stats