AMENAÇA NUCLEAR
Crònica 09/11/2011

L'ONU alerta que l'Iran treballa per fabricar la bomba atòmica

L'Iran treballa per fabricar la bomba atòmica. És el que es desprèn de l'informe que ha publicat l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica. Les dades compliquen la relació de Teheran amb els EUA.

Núria Ferragutcasas
3 min
L'ONU alerta que l'Iran treballa per fabricar la bomba atòmica

WashingtonInspectors de les Nacions Unides revelen que l'Iran ha portat a terme "experiments rellevants per desenvolupar un artefacte explosiu nuclear". L'informe, elaborat per l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA), assegura que el règim iranià ha dut a terme explosions encobertes i simulacions virtuals que només són necessàries per fabricar armes nuclears. Aquesta valoració podria augmentar les tensions en una regió ja per si inestable i podria empitjorar les relacions entre els països d'Occident i l'Iran.

Què diu l'informe?Mostra detalls del programa iranià per crear armes nuclears

L'informe demostra amb proves "creïbles" que el règim iranià treballa o ha treballat per fabricar armes nuclears. Entre altres activitats, cita l'enriquiment d'urani, la construcció de caps nuclears que podrien ser utilitzats en míssils iranians i la creació d'un complicat mecanisme explosiu capaç de provocar una reacció nuclear en cadena. Els inspectors han fet servir dades d'agències d'intel·ligència de països occidentals, tot i que afirmen que han estat corroborades amb la seva pròpia informació. Aquest punt pot ser polèmic i causar crítiques de l'Iran.

Una valoració contundentL'informe és el més detallat de l'agència mundial des del 2003

L'organització atòmica global, amb seu a Viena, mai havia estat tan contundent sobre les activitats nuclears de l'Iran. El nou informe és el 34è que elabora des del 2003, quan es va començar a investigar el règim iranià. Tot i així, el document matisa que no hi ha proves que l'Iran hagi decidit començar a construir una bomba atòmica, i tampoc de quant temps trigaria si decidís fer-ho. D'altra banda, diu que l'Iran no va aturar la investigació armamentística del seu programa nuclear el 2003, com pensaven fins ara els serveis secrets dels EUA.

L'Iran i la bomba atòmicaPot fabricar l'Iran la bomba nuclear? El president ho nega

Els governs occidentals estan convençuts, i l'informe de l'AIEA en dóna proves, que l'Iran està en condicions de fabricar la bomba atòmica. El document també revela que l'Iran hauria rebut ajuda estrangera, especialment d'un científic nuclear de l'antiga Unió Soviètica. El president de l'Iran, Mahmud Ahmadinejad, va negar que el seu país vulgui fabricar bombes nuclears i va acusar el director general de l'agència internacional, Yukiya Amano, de ser un "titella" dels Estats Units. A més, va advertir als EUA i Israel que si ataquen el seu país ho "lamentaran".

Què en pensen els EUA i Rússia?Washington rep amb cautela l'informe i Moscou demana calma

La Casa Blanca va actuar ahir amb cautela i espera que l'informe ajudi a aconseguir consens internacional per augmentar les sancions contra el país àrab. D'altra banda, tant Rússia com la Xina van demanar temps perquè l'Iran respongui a les acusacions i es van oposar a l'ús de la força. El president rus, Dmitri Medvédev, va advertir ahir que les amenaces d'Israel d'atacar l'Iran pel seu programa nuclear són una "retòrica extremadament perillosa" que pot acabar en una "catàstrofe". I la Xina va demanar a l'Iran que sigui "flexible i sincer" amb l'Agència Internacional d'Energia Atòmica.

L'amenaça d'una guerraL'informe podria desencadenar accions militars contra l'Iran

Durant les últimes setmanes, diversos mitjans han revelat que Israel, els EUA i el Regne Unit estan considerant opcions militars per aconseguir que l'Iran aturi el programa per construir armes nuclears. En concret, Israel ha assegurat que està disposat a bombardejar les instal·lacions atòmiques iranianes. Les tensions ja existents entre l'Iran i els països d'Occident podrien augmentar els pròxims mesos si el govern iranià no obre la porta de les centrals als inspectors de l'ONU per facilitar la investigació o continua les activitats encaminades a crear armes nuclears.

stats