LA RESPOSTA INTERNACIONAL ALS BOMBARDEJOS
Crònica 18/03/2011

L'ONU contra Gaddafi

El Consell de Seguretat de les Nacions Unides va aconseguir ahir l'anhelat consens per establir una zona d'exclusió aèria per impedir els atacs dels caçabombarders de Gaddafi contra la població líbia.

Núria Ferragutcasas
3 min
Milicians rebels i civils celebren que s'ha abatut un avió militar de les forces del dictador Gaddafi a prop de la ciutat de Bengasi, a l'est de la costa líbia.

Corresponsal a washingtonLa comunitat internacional va emetre ahir un veredicte que serà decisiu per a la resistència de la revolta de Líbia. Després d'àrdues negociacions i de reunions maratonianes, el Consell de Seguretat de l'ONU va aprovar ahir amb deu vots a favor i cinc abstencions la resolució presentada pel Líban, França i el Regne Unit que autoritza una zona d'exclusió aèria per impedir el vol dels avions de combat libis però també "totes les mesures necessàries per protegir els civils". La Xina i Rússia, amb dret a veto, es van abstenir juntament amb Alemanya, l'Índia i el Brasil.

França, el Regne Unit i els Estats Units van pressionar l'aprovació de la decisió per evitar que les tropes del dictador libi Muammar al-Gaddafi acabin amb la revolta. El ministre francès d'Afers Estrangers, Alain Juppé, va ser el primer a intervenir per defensar les sancions contra Líbia. "No podem abandonar la població, les víctimes, en mans de Gaddafi -va dir-. Ens queda molt poc temps". El Regne Unit, França i els EUA ja estan preparats per intervenir immediatament després de l'aprovació, segons el diari anglès The Guardian . França va oferir les seves bases militars a 1.200 quilòmetres de la costa líbia i països àrabs com la Unió dels Emirats Àrabs es podrien unir a l'operació.

El document ratificat endureix també les sancions contra Gaddafi, amb la congelació dels actius de la Companyia Nacional Líbia del Petroli, reforça l'embargament d'armes al país i estableix mesures per lluitar contra l'ús de mercenaris. Segons els patrocinadors, la resolució segueix les directrius marcades pels ministres d'Afers Estrangers de la Lliga Àrab, que dissabte passat van donar suport a la imposició d'una àrea d'exclusió aèria.

Unes hores abans de la reunió, la secretària d'Estat dels EUA, Hillary Clinton, va afirmar que calia actuar de manera "urgent" i no sols per crear una zona d'exclusió aèria. La implicació de la Lliga Àrab en el conflicte i les declaracions més contundents dels Estats Units donaven motius per a l'optimisme i tot quedava en mans de la Xina i Rússia. Rússia va proposar una alternativa que instava l'alto el foc entre les forces lleials a Gaddafi i si aquestes hostilitats no s'acabaven es podia declarar la zona d'exclusió aèria. La majoria de països van rebutjar-la perquè la van trobar poc contundent.

Amenaces de Gaddafi

Davant les negociacions de la comunitat internacional sobre una acció militar contra Líbia, Gaddafi va fer diverses maniobres per evitar una resolució favorable del Consell de Seguretat. Primer va intentar persuadir Rússia i la Xina dilluns passat amb petroli, els països que eren més reticents a una intervenció internacional, i ahir va oferir una branca d'olivera per poc després tornar ensenyar les dents.

El dictador libi va anunciar que dissabte aturarà els atacs contra els rebels perquè tinguin l'oportunitat "d'entregar les armes i beneficiar-se d'una amnistia general". L'anunci semblava dirigit a satisfer les peticions de Rússia, que en la seva resolució demanava un alto el foc abans de qualsevol acció militar.

Tot i així, hores més tard, Gaddafi enduria la seva posició i comparava la seva futura entrada a Bengasi amb la de Franco a Madrid durant la Guerra Civil Espanyola. "Vosaltres sou la quinta columna", va dir als habitants de Bengasi. A més, va amenaçar amb atacar el trànsit aeri i marítim del mar Mediterrani. Un comunicat del ministeri libi de Defensa, emès per la televisió estatal, deia: "El Mediterrani s'enfrontarà a perills no només a curt termini, sinó també a llarg termini; civils i militars es poden convertir en objectius del contraatac".

stats