LA REPRESSIÓ DE BAIXAR AL-ASSAD
Crònica 16/06/2011

L'ONU denuncia els abusos del règim sirià

L'alta comissionada de l'ONU per als Drets Humans, Navi Pillay, va presentar ahir un informe que documenta 1.100 assassinats i 10.000 detencions arbitràries durant la repressió de les protestes populars.

Jordi Benavente
2 min
L'ONU denuncia els abusos del règim sirià

Barcelona.Franctiradors situats al terrat d'alguns edificis públics amb una missió macabra: disparar contra "civils desarmats" per dissoldre les manifestacions contra el govern del president sirià, Baixar al-Assad. És un dels abusos comesos per l'exèrcit per fer callar les protestes populars -pacífiques- que demanaven la fi del règim. Una pràctica comuna en la repressió concebuda per Al-Assad, que ja ha provocat la mort d'unes 1.100 persones -homes, dones i nens- i n'ha detingut i torturat més de 10.000.

Ho va denunciar ahir l'alta comissionada de les Nacions Unides per als Drets Humans, Navi Pillay, a través d'un informe presentat al Consell de Drets Humans de l'ONU. "Hem rebut molts informes denunciant l'excessiu ús de la força per part de les forces sirianes contra civils, la majoria manifestants pacífics", va dir Pillay a la presentació d'un document que abasta el període que va del 15 de març, inici de les protestes, fins ahir, i que suposa un esfereïdor recompte de violacions dels drets fonamentals.

A banda de franctiradors, l'exèrcit no ha dubtat a utilitzar tancs per assassinar manifestants pacífics de diverses localitats, i helicòpters de combat per atacar la ciutat de Jisr al-Xugur, al nord-oest, bombardejada el cap de setmana. Un càstig que el règim va justificar acusant "grups armats" de la localitat de la mort de 120 membres de les forces de seguretat; o això deia la versió del règim. La dels refugiats i la d'alguns oficials desertors deia que els 120 morts eren soldats de les tropes d'Al-Assad, executats pel mateix exèrcit per negar-se a dur a terme la repressió.

Amb tot, Pillay va aclarir ahir que els seus col·laboradors encara no han pogut entrar al país. Síria és un país blindat i vedat a observadors, missions humanitàries i periodistes. L'informe s'ha elaborat gràcies al testimoni de víctimes i a la col·laboració d'activistes pels drets humans. Pillay va dir que ha enviat ja tres cartes al govern sirià perquè permeti l'entrada d'observadors, però no ha obtingut resposta. Cal seguir investigant per garantir la sanció dels responsables, va afirmar.

L'informe documenta també l'ús de la tortura durant les detencions practicades pel règim des de l'inici de les protestes al març. Manifestants, activistes i familiars i amics d'aquests han patit detencions arbitràries: les forces de l'ordre han arribat a anar casa per casa per trobar persones buscades per les autoritats. Tot plegat ha provocat que uns 9.000 sirians (famílies senceres) hagin fugit els últims dies de casa seva cap a la veïna Turquia.

Suport a Baixar al-Assad

Milers de persones van desplegar ahir a Damasc una bandera de 2,5 km per la "unitat nacional" i contra "ingerències estrangeres" en assumptes interns. Una manifestació multitudinària que, malgrat tot, mostra el suport -no sabem si forçat o sincer- que encara té el president Al-Assad.

stats