REVOLTES AL MÓN ÀRAB
Crònica 29/11/2011

L'ONU denuncia crims a Síria

El règim sirià ha matat, torturat i vexat sexualment els manifestats que des de fa vuit mesos protesten al carrer, segons va confirmar ahir l'ONU. Les sancions de la Lliga Àrab no han intimidat Al-Assad.

Ariadna Matamoros
3 min
TENACITAT PER AL CANVI Manifestants contraris al règim de Baixar al-Assad protesten a la ciutat de Deir Balaba, prop d'Homs  -focus de resistència de l'oposició- contra la repressió i a favor d'un canvi al país àrab, diumenge 27 de novembre.  En una de les pancartes s'hi pot llegir: "Al·là és gran".

BARCELONA.Les forces de seguretat sirianes han comès crims contra la humanitat i l'Estat n'és el responsable. Aquesta és la conclusió d'un informe de 39 pàgines que ahir van fer públic les Nacions Unides, i que revela que civils -incloent-hi centenars de nens- han estat assassinats, torturats i agredits sexualment durant la repressió del règim de Baixar al-Assad contra els manifestants que des de fa vuit mesos reclamen la seva dimissió. "Les ordres de disparar i, d'altra banda, maltractar els civils es van originar en directrius emeses al nivell més alt de les forces armades i del govern", indica l'informe, elaborat per una comissió independent de l'ONU a través d'entrevistes a 223 víctimes, testimonis i militars desertors.

La investigació de l'ONU recull relats de violacions dels drets humans com "execucions arbitràries, desaparicions forçoses, detencions arbitràries, pràctica generalitzada de la tortura i crims odiosos contra dones i nens". "El més urgent és que la comunitat internacional tingui en compte el patiment diari del poble sirià i que trobi maneres de protegir-lo", va dir ahir en roda de premsa el president de la comissió, el jurista brasiler Sergio Pinheiro. Per Pinheiro la situació al país milloraria amb l'entrada d'observadors internacionals, però precisament la negativa del règim a aquesta premissa va desencadenar que diumenge la Lliga Àrab aprovés unes sancions econòmiques sense precedents al país.

Grups d'activistes, incloses les ONG Amnistia Internacional i Human Rights Watch, van enviar la setmana passada una carta a l'ONU en què demanaven que, si la comissió resolia que el règim sirià ha comès crims que violen la llei internacional, haurien d'instar el Consell de Seguretat a remetre el cas al Tribunal Penal Internacional de l'Haia.

En una declaració conjunta, la UE i els Estats Units van urgir ahir Al-Assad a "cessar immediatament la violència" i a permetre una transició política al país. En aquesta línia, la Lliga Àrab va alertar ahir el règim que "revisaria totes les mesures" si Damasc compleix el pla de pau.

"El règim té els dies comptats"

El ministre d'Afers Exteriors francès, Alain Juppé, va dir ahir que el règim sirià "té els dies comptats", però la repressió continua al carrer i en les últimes 48 hores han mort almenys 30 persones a mans dels soldats d'Al-Assad, la majoria a Homs -principal focus de resistència de l'oposició.

A la pressió dels països àrabs per forçar un canvi al país s'hi han sumat socis europeus. Els estats membres de la UE van acordar ahir endurir les sancions a Síria, afegint més persones i institucions a la llista negra dels que tenen béns congelats, prohibit viatjar i restriccions creditícies. Les noves mesures contra Síria, que s'aprovaran aquesta setmana al Consell de Ministres d'Afers Exteriors, preveuen també restringir les relacions bancàries, tancar el subministrament de petroli i gas sirià i tallar la majoria de relacions comercials amb el país. França, a més, va dir ahir que volia convidar Turquia a unir-se a aquesta reunió per discutir nous passos a seguir en la crisi siriana, que des que va començar ha deixat un balanç de 3.500 morts, denuncien els opositors.

Segons un diplomàtic consultat per l'agència Reuters, Al-Assad compta encara amb el suport de la Xina i Rússia -que tenen concessions petrolieres a Síria- dins de l'ONU. Però les dues potències emergents podrien canviar d'opinió si el dictador sirià intensifica la repressió contra la revolta i si la Lliga Àrab fa campanya per a una intervenció estrangera al país.

stats