Crònica 07/04/2011

L'OTAN acusa Gaddafi De fer servir escuts humans

à. Gutiérrez Pascual
2 min
Una pro Gaddafi amb la foto d'un ferit en una protesta contra els bombardejos aliats.

L'OTAN va tornar a rebutjar ahir les crítiques de les forces rebels pel seu paper en les operacions de la coalició internacional a Líbia, però va reconèixer les dificultats per combatre l'exèrcit lleial al dictador Muammar al-Gaddafi. L'Aliança Atlàntica va acusar ahir les tropes del coronel libi de fer servir escuts humans per protegir-se dels atacs aliats. "La situació sobre el terreny evoluciona constantment. Les forces de Gaddafi canvien les tàctiques, fan servir vehicles civils, amaguen tancs en ciutats com Misurata i utilitzen escuts humans", va admetre ahir a Brussel·les la portaveu de l'OTAN Carmen Romero.

Una tàctica que van confirmar les mateixes tropes rebels, que ahir van aconseguir recuperar el terreny perdut al voltant del port petrolier de Brega, a l'est del país, d'on havien retrocedit dimarts. Mabrouk Osman, un milicià rebel, va assegurar a l'agència Reuters que les forces de Gaddafi s'havien concentrat en una àrea residencial d'aquesta població. "Han entrat a les cases perquè així l'aviació [aliada] no els pugui bombardejar", va explicar Osman.

D'altra banda, Misurata va tornar a ser ahir objectiu dels bombardejos de les tropes de Gaddafi. Una persona va morir i cinc més van resultar ferides pels atacs amb morters, tancs i artilleria, segons un membre dels rebels. Aquest mateix milicià va indicar que els combats a la tercera ciutat més gran de Líbia es van produir en tres fronts: el port, el centre de la població i l'oest.

Carta del dictador a Obama

La Casa Blanca va exigir ahir al dictador libi fets i no paraules, després de rebre una carta de Gaddafi al president dels Estats Units, Barack Obama, en què demanava l'aturada dels bombardejos de l'OTAN al país nord-africà. Un alt càrrec de l'administració nord-americana va confirmar-ne el contingut a la cadena CNN, però va indicar que no hi havia "res de nou". El missatge va ser enviat dos dies després de la retirada dels avions de combat dels EUA de l'operació a Líbia.

stats