LES REVOLTES AL MÓN ÀRAB
Crònica 25/03/2011

L'OTAN assumirà l'operació a Líbia

Tots els països de l'OTAN es van posar d'acord ahir per assumir el comandament militar de l'operació contra el règim de Gaddafi. Turquia va retreure a França que actua a Líbia per interessos ocults.

Marc Vidal
3 min
L'OTAN assumirà l'operació a Líbia

Els Estats Units han aconseguit finalment treure's de sobre el lideratge de l'operació militar contra Líbia. L'han tingut encara no una setmana, però ja els ha semblat més que suficient. Barack Obama no vol ni sentir a parlar de la possibilitat d'obrir un nou front amb l'Iraq i l'Afganistan encara empantanegats. I el més important per a ell, amb el suport popular a la baixa al seu país. Ahir mateix, segons una enquesta feta per Reuters/Ipsos, només un 17 per cent dels nord-americans veien Obama com un líder fort i decisiu.

Als 28 països integrants de l'OTAN els va costar força acordar una entesa per aconseguir el lideratge militar de l'operació. Un dels que hi va posar més pegues fins al final va ser Turquia. Ahir a la nit, però, el seu ministre d'Afers Estrangers, Ahmet Davutoglu, va anunciar que el comandament de l'operació a Líbia seria transferit a l'OTAN "en qüestió de dies".

Superat l'escull turc i el francès, després d'una trucada d'Obama a Sarkozy dimarts passat, totes les mirades es van dirigir a Alemanya. Aquest país es va abstenir en la votació de la resolució contra Gaddafi a l'ONU i ha marcat distàncies amb l'estratègia de bombardejos adoptada pels països que lideren la coalició. Al final, ahir a la nit, una font oficial de l'OTAN va assegurar que l'acord era complet. Tots els aliats, a una.

Sarkozy vol el petroli

L'aixecament del veto turc a l'OTAN va venir precedit d'un encès atac del primer ministre turc, Racep Tayyip Erdogan, contra el president francès, Nicolas Sarkozy, a qui va acusar de posar els interessos francesos per davant dels del poble libi en la intervenció militar. "Espero que els que només veuen petroli, mines d'or i tresors enterrats quan miren cap allà, vegin també la regió amb la lent de la consciència", va dir Erdogan referint-se, sense citar-lo, al president francès que lidera l'operació contra Gaddafi. No es va quedar ni curt ni sol; el seu primer ministre, Abdullah Gül, encara va anar més enllà referint-se als països de la coalició: "Tenen agendes ocultes i volen saquejar Líbia, com ho van fer amb Iraq".

Abatut un avió de Gaddafi

Sobre el terreny, l'exèrcit libi va poder comprovar ahir que els països de la coalició no en passaran ni una a l'hora de controlar la zona d'exclusió aèria imposada per l'ONU. Un avió del govern libi que violava la prohibició de volar va ser abatut per l'exèrcit francès quan va aterrar a l'aeroport de Misurata. A l'interior d'aquesta ciutat, les forces de la coalició van destruir també els tancs de l'exèrcit libi que mantenien el setge des dels afores, però no van actuar contra els que són a l'interior de la població, en què regna l'estat de la por imposat per franctiradors de Gaddafi que controlen la ciutat des dels terrats. Al front de l'est, les coses van canviar ben poc ahir. A la població d'Adjabia, prop de Bengasi, els rebels van tornar a fracassar en l'intent d'avançar cap a l'oest. Els atacs indiscriminats de l'exèrcit libi els ho van impedir.

El que sí que avança a tota màquina és la guerra de propaganda. Ahir els periodistes estrangers van ser convidats a visitar un dipòsit de cadàvers a Trípoli amb desenes de cossos suposadament víctimes dels bombardejos. A la televisió oficial líbia també es van mostrar imatges d'un suposat bombardeig en què es veia una nena ferida en una llitera, però no hi ha manera de comprovar-ne la veracitat. Les forces de la coalició mantenen, però, que els seus atacs no han provocat víctimes entre els civils.

Gaddafi encara té corda per aguantar, va venir a dir ahir el ministre d'Afers Estrangers francès, Alain Juppé. "El nostre objectiu no l'aconseguirem en cinc dies", va dir el ministre. El temps i el mateix objectiu continuen sent difusos.

stats