Publicitat
Publicitat

GUERRA A LÍBIA

El funeral a Bengasi pels 18 opositors morts es converteix en un clam contra els atacs aeris

L'OTAN es disculpa per un atac als rebels

Unes mans tremoloses s'aferraven a una fotografia de Hasam Suleiman El Jadiki. Les llàgrimes recorrien el rostre d'un dels seus fills, mentre Bengasi, la capital dels rebels a l'est de Líbia, es preparava per a l'oració del divendres. La pregària d'ahir es va convertir en una jornada de dol, marcada per la sang que ha deixat un nou error de l'OTAN. Dijous els aliats van bombardejar un tanc carregat de rebels. Ahir, l'Aliança Atlàntica, tot i que li va costar una mica, va acabar demanant perdó. I va atribuir l'error al fet que els tancs són "objectiu militar", ja que l'exèrcit libi els fa servir amb regularitat. Dijous no era ple de gaddafistes sinó de rebels. Almenys 18 van morir.

A Bengasi, de bon matí, milers de persones es van congregar a la cèntrica plaça d'Al-Mahkama per oferir les seves oracions als morts. La munió de gent va acollir les restes dels caiguts com herois mentre un sol de justícia afegia duresa a les pèrdues. Una desfilada de taüts va inundar la plaça. La solemne oració va donar pas a una onada de crits, plors i desesperança. Els familiars es van carregar a l'esquena les pesades caixes mentre les ràfegues de metralletes tornaven a fer emmudir la capital rebel.

La comitiva fúnebre es va passejar lentament entre els carrers mentre una consigna es repetia a l'uníson: "La sang dels joves és la sang dels màrtirs". Poc importa que l'OTAN els confongués amb tropes gaddafistes. Les llàgrimes de Bengasi van tornar a tenyir de sang la terra groguenca d'aquesta part de Líbia mentre es difuminen en l'horitzó les bones intencions de la resolució 1973 de l'ONU.

El desànim dels rebels

Aquesta resolució va néixer amb l'objectiu de protegir la població civil, però la falta d'objectius polítics i la indecisió pels interessos contraposats de les potències internacionals es comencen a notar en els ànims dels rebels. Fins avui els bombardejos sobre Líbia sumen més de cent civils morts i desenes de ferits.

"Què està fent l'OTAN? Des de fa dies esperem la seva ajuda mentre les ciutats van caient com peces de dòmino. I ara aquest error", va denunciar a l'ARA un amic de Sala Al-Wari, un dels conductors morts d'una ambulància destrossada per l'Aliança. "Al-Wari només intentava ajudar. Ha caigut per ajudar el seu poble", va exclamar el seu company.

Els familiars de Jamal Abdul Karim es van fondre en abraçades de tristesa i dolor. L'Abdul era aviador, des del primer dia de l'aixecament popular va abandonar l'exèrcit de Gaddafi per estar a prop de la gent, i va renunciar a les seves insígnies militars perquè no hi hagués distinció amb la resta de rebels al front. "Va lluitar i va morir com un rebel", va dir Ismail Kadiqui, un altre militar desertor.

A la línia del front, les forces insurgents van enviar ahir grups de reconeixement al port petroler de Brega per determinar si les forces gaddafistes han aprofitat l'erràtic bombardeig de l'OTAN per avançar cap a l'estratègica ciutat d'Ajdabia, a la qual s'aferren els revoltats per evitar que les tropes del coronel puguin prendre la capital rebel i les instal·lacions petroleres de Tubruq, pròxima a la frontera egípcia.

Ahir els rebels van aconseguir contenir l'avanç dels gaddafistes sobre Ajdabia, que dijous va ser bombardejada amb artilleria pesant del règim. I van pintar de color rosa brillant els sostres dels seus vehicles. Per ser reconguts des de l'aire.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT