REVISIÓ DEL PASSAT
Crònica 15/05/2011

L'Urguai es debat entre la impunitat i la caducitat

Vint-i-sis anys després del final d'una dictadura que en va durar dotze, l'Uruguai no aconsegueix fer net. La majoria progressista intenta posar punt final a l'anomenada llei de caducitat.

Santi Mayor Farguell
2 min
L'Urguai es debat entre La impunitat i la caducitat

Montevideo.L'ombra dels crims comesos durant el règim cívico-militar reapareix periòdicament a l'Uruguai i esquitxa l'agenda política d'un país en un sòlid creixement econòmic, però amb un Estat que, a diferència de l'Argentina o de Xile, no ha assumit el lideratge a l'hora d'exigir responsabilitats pels crims contra la humanitat comesos per la dictadura.

Un nou intent dels partits d'esquerra d'anul·lar l'anomenada llei de caducitat , que va permetre amnistiar els responsables del règim militar, ha tornat a dividir la societat uruguaiana i també la seva classe política. L'oposició en ple ha anunciat que votarà en contra del projecte de llei de la majoria governamental del Front Ampli. La satisfacció dels partidaris de l'anul·lació, i de l'Associació de Mares i Familiars dels Desapareguts, també s'ha vist eclipsada pels dubtes del mateix president: José Mujica, un exguerriller tupamaro que va lluitar contra la dictadura, considera que no es pot posar punt final a una llei així sense tenir en compte la voluntat popular.

L'esquerra intenta acabar amb la llei de caducitat des de fa més de dues dècades. Però el 1989 i el 2009 els uruguaians van revalidar-la en referèndum. Segons el president, "seria un error imposar" un canvi que pot "marcar la història" del país "només amb la majoria del Front Ampli". "Hi ha una enorme minoria -reconeix- que no està d'acord amb el projecte de llei". Li donen suport els altres dos pesos pesants del Front Ampli: l'expresident Tabaré Vázquez i el vicepresident actual, Danilo Astori.

La polèmica llei del 1985

La llei va ser l'artefacte jurídic que va fixar unes bases mínimes per a la construcció democràtica de l'Uruguai. Encara avui està sotmesa a un debat entre els que la consideren apropiada i els que hi veuen un text redactat sota coacció de l'estament militar per blindar-se. Els primers l'anomenen la llei de la caducitat ; els segons, pejorativament, la llei de la impunitat.

El 19 de maig està previst que la cambra baixa voti un projecte de llei interpretatiu que anul·laria la norma. El projecte ja va obtenir el vistiplau del Senat, amb majoria del Front Ampli -històrics defensors d'acabar amb l'amnistia-. Però haver superat aquest primer escull no ha evitat la polarització social i política de tot el procés legislatiu.

stats