EL COST DE L'APARELL EXTERIOR ESPANYOL
Crònica 30/01/2012

L'acció exterior de l'Estat puja a 504 milions

L'anàlisi del pressupost del ministeri d'Afers Estrangers deixa en evidència moltes despeses sorprenents en plena època de retallades. Fortunes en coberts, vehicles, art i jardins en són alguns exemples.

Joan Faus
2 min
El president espanyol, Mariano Rajoy, en una recent visita al Marroc.

MADRIDQuant costa l'aparell exterior de l'Estat? A partir de les dades dels últims pressupostos generals de l'Estat es pot arribar a fer un diagnòstic bastant acurat. Els pressupostos per a l'any 2011 contemplaven unes previsions de despeses totals del ministeri d'Afers Estrangers de 3.629 milions d'euros, tenint en compte l'aportació estatal i les transferències internes entre departaments. D'aquests milions, 504 estan destinats a l'acció de l'Estat a l'exterior,i 24, a l'acció diplomàtica a la Unió Europea. La part més gran de la resta de fons va a parar al programa de cooperació al desenvolupament.

Els 504 milions d'acció a l'exterior es destinen principalment a la realització de projectes, a contribucions a organismes i al manteniment de la immensa arquitectura diplomàtica espanyola. Un total de 5.104 treballadors per 118 ambaixades, 95 consolats i 10 delegacions a institucions internacionals, segons les estadístiques del 2011. És a dir, una mitjana de 2,26 milions anuals de finançament públic per a cadascuna de les 223 delegacions espanyoles a l'estranger. Una fortuna considerable que no està exempta de polèmica.

Una anàlisi detallada de les despeses del conjunt destinat a l'acció de l'Estat a l'exterior deixa al descobert que es destinen grans quantitats de diners a coses com obres d'art, mobles, vehicles i el manteniment dels jardins de les delegacions. Unes partides difícils de justificar en plena política d'austeritat, propugnada per l'anterior govern i que l'actual ha intensificat. Els exemples són abundants i sorprenents. Tot i que el pressupost del ministeri d'Afers Estrangers s'ha anat reduint els últims tres anys -com a conseqüència de les polítiques d'austeritat-, la despesa en alguns productes de luxe va ser més gran el 2011 que el 2010.

Els pressupostos de l'any passat estipulaven dins de la partida d'acció de l'Estat a l'exterior una despesa en inversions per valor de 21,2 milions. D'aquesta suma, 13,8 milions eren per a "inversions noves en immobles de les representacions diplomàtiques i consulars", i 4,2, per a l'"adequació" d'altres seus. Alguns exemples són els 5,2 milions en obres a l'ambaixada al Marroc i els 2,4 a la d'Austràlia. També criden l'atenció els 2,5 milions en la millora de la seguretat, els 910.000 euros en l'adquisició i la renovació de vehicles, els 441.000 en un pla informàtic, els 275.000 en la compra de "mobiliari" i els 100.000 en la compra d'obres d'art.

Més coberts i tovalloles

El grup d'ERC - RCat - Catalunya Sí al Congrés de Diputats ha trobat al Butlletí Oficial de l'Estat altres mostres de despeses sorprenents, de les quals ha demanat detalls a l'executiu. Per exemple, els 460.000 i els 380.000 euros destinats, respectivament, al manteniment d'instal·lacions i jardins de les ambaixades a França i Guinea Equatorial. Més exemples: els 330.400 euros en tres lots "d'estovalles, serveis de taula i coberteria" per a les seus diplomàtiques; els 141.600 en "roba de llit i tovalloles de bany", i els 115.640 en "banderes, pals, peanyes i escuts". Despeses sorprenents en plena crisi.

stats