NEGOCIACIONS AL PARLAMENT
Crònica 08/07/2011

L'acord pressupostari CiU-PP, tancat

El pacte de CiU i PP per als pressupostos se segellarà avui. Camacho busca lligar partides de cara als comptes del 2012 i paral·lelament va tancar ahir un grup de treball bilateral per a les lleis òmnibus.

Roger Tugas
2 min
Alicia Sánchez-Camacho conversa amb el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, al Parlament. La sintonia entre PP i el Govern en economia està sent molt alta.

Barcelona.Malgrat els escenificats alts i baixos en el procés, l'acord que havia de permetre l'abstenció del PP en els pressupostos de CiU era un fet previst des del primer moment. Fins avui, però, no es confirmaran les sensacions, com van avançar ahir fonts dels dos partits.

Els populars buscaven publicitar al màxim la seva influència i les mostres gens dissimulades d'afecte explicitades aquesta setmana des del Govern -incloent-hi una comissió per negociar bilateralment alguns aspectes de la llei òmnibus trossejada- han estat el gest definitiu per tancar les negociacions.

Buenos Aires podria tancar-se

El compromís exigit pel PP de lligar algunes despeses del 2012 era ahir a la nit l'últim serrell que intentaven tancar els equips negociadors. De moment, els populars han aconseguit reduir el pes polític de les oficines catalanes a l'estranger i segurament tancar Buenos Aires, impulsar noves ajudes a l'emprenedoria i reorientar 357 milions d'euros dels pressupostos. El pacte està "molt perfilat", segons un dels negociadors del PP, però "falla un tema relacionat amb salut". En concret, els populars volen blindar acords que comprometen partides del pressupost del 2012 en relació al catàleg de serveis de la sanitat pública, inversions territorials en aquest àmbit o despesa farmacèutica.

En realitat, el PP busca eines que l'erigeixin com a "soci preferent" de cara als comptes del 2012, quan hi haurà més marge de maniobra respecte a uns pressupostos del 2011 que venien molt tancats i amb un alt percentatge ja gastat o compromès. En aquesta línia, els populars volen segellar l'entesa en un document per assegurar-se'n el compliment i escenificar una influència llargament anhelada per la presidenta del PP de Catalunya, Alicia Sánchez-Camacho. I CiU no renunciarà a un acord barat per una foto incòmoda.

La primera instantània que mostrava la sintonia entre les dues forces -i que enterrava definitivament el notari que va certificar el 2006 que CiU i PP no tornarien a pactar- es va fer dimecres al bar del Parlament. Després que el PSC i ERC recriminessin al Govern els seus acords amb els populars, la vicepresidenta Joana Ortega va garantir prioritat com a sòcia a Camacho. Ahir, les dues protagonistes, acompanyades per un grup de diputats de cada partit, es van reunir durant el ple del Parlament a porta tancada -però sense amagar-se'n- uns 15 minuts.

La trobada va servir per acordar una comissió de treball bilateral sobre les lleis òmnibus per arribar a acords abans de les ponències en comissió. El PP va exigir ser l'aliat preferent en temes com economia, empresa i simplificació administrativa, i abans del pròxim ple farà arribar les seves propostes "irrenunciables". CiU va treure ferro a la reunió i s'assegurava que els contactes es volen estendre a PSC i Esquerra, tot i que a la federació cou el vot de dimecres dels republicans, contrari a tramitar la llei per via d'urgència, després de les concessions fetes.

stats