MASSACRE A NORUEGA
Crònica 27/07/2011

L'advocat de l'assassí d'Oslo al·legarà que el seu client està boig

La defensa de Breivik, l'autor de l'explosió i el tiroteig d'Oslo, va dir ahir que al·legarà davant del jutge que el seu client està boig. El fiscalia estudia presentar càrrecs per crims contra la humanitat.

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El primer ministre noruec, Jens Stoltenberg, visitant ahir la zona del centre d'Oslo on hi va haver l'explosió.

Barcelona."Tot el cas només pot indicar una cosa, que el meu client està malament del cap", declarava ahir l'advocat de l'autor confés dels atemptats d'Oslo i de l'illa d'Utoya. L'explicació més esperada pel cercle mediàtic concentrat a Noruega agafava forma i Geir Lippestad, l'encarregat de defensar Anders Behring Brevik, detallava -segons el seu criteri- el perfil del seu client, un boig "fora de la realitat" capaç de matar almenys 76 persones en un doble atac divendres.

Segons Lippestad, que ja ha fet d'advocat en altres crims de seguidors de l'extrema dreta, el seu client "viu en una bombolla" i es creu que és un soldat que lluita contra un cos que el pot assessinar en qualsevol moment. Tot i això, adverteix que "la lluita continuarà". L'autor dels atacs també hauria pres drogues per "mantenir-se fort, ser més eficient i no adormir-se". L'advocat el descriu com a una persona "molt freda" que considera indefinible perquè "no s'assembla a ningú més".

Per això Lippestad demanarà que se li faci un examen exhaustiu abans de la propera vista, mentre que el fiscal de la policia estudia presentar-li càrrecs per crims contra la humanitat. De fet, el jutge que porta el cas, Kim Kim Heger, ja va ordenar dilluns després de la vista en un tribunal d'Oslo que dos psiquiatres l'analitzin mentre estigui aïllat en un centre penitenciari fins al 22 d'agost. La defensa també va aportar que Breivik ha col·laborat en tot moment amb la policia però que havia refusat contestar les preguntes sobre presumptes cèl·lules que el podrien haver ajudat. Dilluns, l'autor del tiroteig a l'illa d'Utoya va explicar a Heger que tenia el suport de "dues cèl·lules més". Lippestad afegeix ara que aquestes eren a Noruega, però que també hauria trobat col·laboradors estrangers.

Nou rastre a Suècia i Dinamarca

Enmig de la polèmica sobre els presumptes lligams de Breivik amb un grup d'extrema dreta al Regne Unit, afloren fronts nous. L'assassí va viatjar a Suècia per obtenir 150 quilos d'alumini que hauria fet servir per a l'atemptat d'Oslo. Un empresari de Dinamarca, Glenn Jensen, també va revelar ahir que hi havia parlat més d'una vegada sobre mètodes per fabricar explosius. Jensen va explicar al diari danès Ekstra Bladet que s'havien trobat diverses vegades en els últims cinc o sis anys. L'empresari, que porta una constructora, considera que les converses no tenien res d'estrany perquè "ja és normal que tant els nens com els homes estiguin interessats en armament i cotxes".

Breivik també hauria intentat obtenir diners a la borsa per poder fundar així un grup europeu antiislàmic, però en veure que no li funcionava, va obrir 25 targetes diferents per poder financiar tot el material que necessitava per al doble atemptat.

Crims contra la humanitat

Tot i les explicacions de l'advocat de l'assassí, el fiscal de la policia, Cristian Hatlo, va assegurar ahir que Noruega té la intenció de jutjar el pres per "crims contra la humanitat". Si és així, Breivik podria ser condemnat a 30 anys de presó, en lloc de la pena màxima de 21 anys que té el codi penal noruec. Hatlo també va confirmar que la hipòtesi de possibles còmplices i col·laboradors "està sent investigada" i que hi ha una "espècie de xarxa" a Noruega i en altres països europeus que segueix la ideologia de la ultradreta i la islamofòbia. Tot i això, el fiscal va afegir que les forces de seguretat no han aconseguit traçar encara cap connexió amb altres subjectes.

Mentre la investigació tira endavant, la policia va començar a revelar ahir -quatre dies després de la matança- els noms de la víctimes, la seva data de naixement i el lloc de la mort-. Es van filtrar fotografies i les víctimes apareixien com a herois en els diaris noruecs. En el moment de tancar l'edició només s'havien donat quatre noms, i tres d'aquestes víctimes havien mort en l'explosió a les seus del govern. D'altra banda, la policia encara rastreja les aigües d'Utoya a la recerca de més cossos.

El primer ministre noruec, Jens Stoltenberg, va visitar ahir les seus del govern d'Oslo i va informar que la zona estarà acordonada encara durant dues setmanes però que la policia anirà reduint el perímetre de protecció.

Justícia defensa la policia

Després de dos dies d'atacs continuats dels mitjans noruecs contra la policia noruega per haver trigat tant a arribar a l'illa d'Utoya -l'assassí va disparar amb impunitat durant cent minuts- el ministre de Justícia noruec, Knut Storberget, va sortir en defensa del seu cos. Storberget va dir que el treball de la policia havia estat "fantàstic" i que no era moment per qüestionar l'actuació policial. "És important que tinguem una aproximació oberta i crítica, però hi ha temps per a tot", va dir a Reuters. A banda, va voler desmentir les informacions que diuen que intel·ligència havia subestimat les capacitats de Breivik. "Discrepo de tothom que diu que no hem tingut la ultradreta observada amb lupa", va afegir.

stats