ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 21/11/2011

L'agenda de Rajoy

Joan Rusiñol
4 min

Mariano Rajoy ha rebut crítiques durant tota la campanya electoral perquè no ha donat detalls sobre les mesures que pensava posar en marxa un cop fos al govern. Des de l'esquerra s'ha dit que tenia una "agenda oculta". Tot i aquests retrets, el futur president espanyol ha anat donant pistes de quines seran les prioritats tan bon punt prengui possessió del càrrec, pels volts de Nadal.

Pla de xoc econòmic

Crèdit financer i reforma laboral

El primer paquet de mesures que portarà al Congrés el futur executiu del PP serà per provar de reactivar la malmesa economia espanyola. Rajoy ha criticat Zapatero durant la campanya per haver debatut "més de 40 plans" econòmics i per això ara es proposa una ofensiva contundent tan bon punt agafi les regnes de l'executiu. Aquest pla de xoc passa per desenvolupar la reforma de la Constitució que van fer el PP i el PSOE per blindar l'estabilitat pressupostària de les administracions públiques i controlar el dèficit. Per Rajoy, cal tornar a la rigidesa de control pressupostari de l'època de José María Aznar i que els governs de José Luis Rodríguez Zapatero van flexibilitzar dins d'uns determinats paràmetres. El paquet de mesures econòmiques inicials també aposta per acabar de fer la reestructuració del sistema financer com a pas previ necessari perquè flueixi el crèdit i se'n puguin beneficiar els emprenedors. El nou president ja ha avisat els bancs que hauran d'assumir responsabilitats i començar a vendre l'estoc de vivenda que tenen a preus de mercat per provar de començar de zero. La tercera pota del pla és la reforma laboral, amb dues parets mestres: simplificació dels tipus contractuals i modificació de la negociació col·lectiva perquè tinguin prioritat els convenis d'empresa sobre els sectorials en "qüestions salarials i condicions de treball".

Retallades i pensions

Tisorada gairebé a tot

Rajoy ha deixat molt clar que farà un "pla d'austeritat" per reduir dràsticament la despesa pública i eliminar duplicitats de serveis. Aquesta tisorada afectarà totes les partides menys les pensions: s'ha compromès a actualitzar-les al mes de gener d'acord amb l'IPC. De fet, es tracta senzillament de no allargar de nou la congelació que va dictar el govern socialista i que s'acaba a finals d'any. Si en un primer moment el líder del PP va deixar fora del paquet de retallades educació i sanitat -competències autonòmiques-, els últims dies s'ha referit només a les pensions. Caldrà veure quines directrius marca als presidents autonòmics del PP, que són gairebé tots. Ja ha dit que no vol que l'Estat recuperi competències transferides.

Dependència

No és viable, diu el PP

Mariano Rajoy va assegurar, dies enrere, en una entrevista al diari El País que la llei de la dependència "no és viable" i que ell aniria fent el que pogués. "És un objectiu molt lloable", va dir per referir-se a un dret objectiu aprovat per les Corts espanyoles. Per tant, queda clar que reduirà la llei per ajustar-la als ingressos que s'incloguin en els pressupostos que haurà de començar a dissenyar a principis del 2012 i que, d'entrada, no recolliran cap pujada impositiva per ajudar a pagar aquestes partides socials. Ha tancat la porta taxativament a aplicar el copagament sanitari, si bé dirigents com Esperanza Aguirre en són partidaris per reduir la despesa farmacèutica en funció de la renda.

Llei de l'avortament

Canviar-la sense derogar-la

Tot i que els col·lectius pro família i l'Església catòlica van sortir al carrer per protestar contra la llei de la interrupció voluntària de l'embaràs aprovada per un govern socialista, Rajoy ja ha avisat la dreta política, mediàtica i social que ell no la derogarà. Es limitarà a canviar-ne els aspectes que no comparteix. S'ha compromès a modificar "dues o tres coses" començant per impedir que una menor d'edat pugui avortar sense el consentiment dels pares.

Educació

Fora educació per a la ciutadania

Una de les primeres coses que farà serà trucar al cap de l'oposició per pactar canvis en la llei d'educació, una iniciativa que el PP va bloquejar aquesta legislatura quan ho va intentar el ministre Ángel Gabilondo. Rajoy vol introduir un batxillerat de tres anys; potenciar la FP seguint altres models europeus, que augmentin la interacció entre l'escola i el món de l'empresa, i canviar educació per a la ciutadania per una altra en què s'estudiï "la Constitució, les institucions espanyoles i la UE".

Prestació per desocupació

Finalment es mantindran

El PP s'ha compromès a mantenir les partides pressupostàries que serveixen per pagar la prestació per desocupació. En una resposta poc clara en una entrevista en un diari argentí, Rajoy deixava la porta oberta a reduir aquesta xifra. Després, però, va aclarir què volia dir exactament: confia que la reactivació econòmica generi ocupació, hi hagi menys persones a l'atur i, per tant, calgui destinar-hi menys diners.

Televisions autonòmiques

Obrirà la porta a privatitzar-les

El PP impulsarà una llei que permeti l'entrada de capital privat a les televisions que ara són públiques per eixugar part del dèficit que tenen.

Espanya com a mercat

Harmonització normativa

Rajoy ha esquivat dir-ho gaire durant la campanya, però els dirigents que li han fet de teloners han anat dient sense manies que, per fer front a la crisi, calen mesures reunificadores. Per això, impulsarà la unitat de mercat per harmonitzar algunes lleis autonòmiques, sobretot les que afecten les empreses.

stats