Crònica 22/11/2011

L'agenda catalana que té via lliure després del 20-N

Les eleccions espanyoles han condicionat l'agenda catalana. Els pressupostos, el pacte fiscal i el congrés del PSC, un cop finalitzats els comicis, tiraran endavant amb un nou escenari polític a Madrid.

O.m.
2 min
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, és l'encarregat d'elaborar els pressupostos.

BARCELONA.Les cites electorals sempre condicionen l'agenda política. Fins al punt que, com ha passat amb aquestes eleccions espanyoles, Catalunya encara no té pressupostos perquè el Govern ha preferit esperar a tenir el nou govern de l'Estat per confeccionar-los. El pacte fiscal, el congrés del PSC i el nou pla de salut també fan via per desbloquejar-se un cop sabuts els resultats.

PressupostosLa política de pactes fa tornar a pensar en una entesa CiU-PP

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va comparèixer el 26 d'octubre al Parlament per explicar que no podia elaborar els pressupostos perquè calia esperar la previsió d'ingressos destinats a Catalunya per part del nou govern espanyol. En tot cas, seran uns comptes que tornaran a ser restrictius i, per aquesta raó, el PP sembla, a hores d'ara, l'únic soci possible per fer-los tirar endavant.

Pacte fiscalLa consulta a la ciutadania com a resposta a la majoria absoluta

Al Parlament s'hi havia de celebrar un ple monogràfic sobre el pacte fiscal abans de les eleccions, però finalment els partits es van posar d'acord per fer-lo després del 20-N. Amb la majoria absoluta del PP, que no té previst concedir a Catalunya un tracte preferencial pel que fa al finançament, prendrà relleu la consulta prèvia a la ciutadania sobre el pacte fiscal.

AliancesMà estesa al PSC i ERC per no dependre només del PP

Fins ara, el PP ha estat soci preferencial de CiU, i l'ha ajudat a tirar endavant els pressupostos tant al Parlament com a l'Ajuntament de Barcelona. Amb la majoria absoluta dels populars, els dirigents de CiU estenen més que mai la mà a ERC i el PSC -"altura de mires", els reclamen- per tirar endavant les seves propostes al Parlament. El Govern, com va dir el seu portaveu, Francesc Homs, fa una setmana, no descarta un govern de coalició amb el PSC quan superi el debat intern.

En tot cas, i segons apunten des del PP, la posició de força que assoliran avui a Catalunya no variarà la seva estratègia al Parlament. És a dir, que seguiran esperant que CiU se'ls acosti per negociar. Un altre escenari es dibuixa a Barcelona, on Alberto Fernández Díaz (PP) aspira a formar part del govern. Un Xavier Trias en minoria podria optar per un executiu conjunt. O, si més no, això és el que somien els responsables del PP a la capital catalana.

Nou pla de salutReestructuració del sistema sanitari català

L'actuació del Govern en matèria sanitària, liderada pel conseller de Salut, Boi Ruiz, ha aixecat polèmica. La setmana entrant, Ruiz presentarà el seu pla estratègic per als pròxims anys, que caldrà negociar amb el sector. Hi apareix la reestructuració de l'Institut Català de la Salut (ICS). Assumpte espinós que ara es pot abordar amb més tranquil·litat.

Congrés del PSCEls socialistes catalans trien nou rumb al mes de desembre

El daltabaix a les eleccions catalanes va fer que els socialistes catalans iniciessin un procés intern de renovació. José Montilla va renunciar a la primera secretaria i volia celebrar el congrés a l'octubre, però els comicis van retardar-lo fins al desembre. La catàstrofe de diumenge, amb Carme Chacón perdent 11 diputats i quedant darrere de CiU, no ha fet més que agreujar la crisi. D'aquí un mes, i amb el debat intern roent, els socialistes catalans triaran nou rumb. Amb els resultats del 20-N a la mà, queda descartat el lideratge de Chacón.

stats