Crònica 24/01/2011

L'agroecologia, un fenomen en creixement

1 min

És encara aviat per determinar el nombre de persones que es veuran afectades per aquestes escalades de preus o com afectarà aquesta situació a la consecució dels Objectius del Mil·lenni de reduir la proporció de gent que pateix fam al món el 2015. Però en tot cas, el panorama és el següent: creixement de la població fins als nou mil milions el 2050 i més demanda de cereals (per a biocarburant o per alimentar ramats), la producció agrícola, d'acord amb la FAO, ha d'augmentar un 70%. Amb l'amenaça del canvi climàtic (es calcula que l'augment en un grau de temperatura fa perdre un 10% dels cultius de cereals), de la desertització i de l'erosió de la terra -i ja amb mil milions de persones que no disposen d'aliments suficients- creixen al món els moviments anomenats de sobirania alimentària i agroecologia. L'agroecologia, la producció sostenible d'aliments respectuosa amb el medi ambient, veu vital l'existència de xarxes de consumidors responsables als nuclis urbans. La sobirania alimentària suposa la producció d'aliments per a consum local. Tots dos conceptes han estat desenvolupats principalment a Sud-amèrica (com a Catalunya, la Xarxa Agroecològica de Catalunya) com a alternativa a la imposició de l'agricultura industrial i a la manca de protecció del petit agricultor.

stats