PROJECTE POLÈMIC
Crònica 12/04/2012

L'alcalde de Rasquera marxa però la marihuana continua

L'ajustat resultat del referèndum sobre el cànnabis de Rasquera ha dibuixat un escenari confús al poble. L'alcalde assumirà part del que va prometre i dimitirà, però el projecte té aval veïnal per tirar endavant.

Maria Ortega
2 min

BARCELONA.La consulta sobre el pla anticrisi aprovat per l'Ajuntament de Rasquera (Ribera d'Ebre), que inclou com a plat fort una plantació de cànnabis, no ha servit per tancar ferides. El resultat poc contundent -un 56,3% dels veïns van votar a favor de tirar endavant el pla- ha prolongat la indefinició, perquè l'alcalde, Bernat Pellisa, havia lligat tant la continuïtat del projecte com la del seu equip de govern al resultat de la consulta i el llindar a superar era exigent, el 75% de vots.

La mateixa nit de l'escrutini, Pellisa, que no va voler desvelar com es concretarien aquestes promeses, sí que va avançar que no incompliria la més personal. Ahir ja explicava en veu alta que dimitirà. No ho farà, però, de manera immediata perquè ho considera una "irresponsabilitat". Vol deixar el càrrec amb les aigües més calmades. El que encara no ha concretat, en canvi, és si també complirà l'anunci de revocar el pla del cànnabis, que dimarts va rebre una majoria de vots a favor. L'equip de govern estudia ara aquest dilema.

El que té clar Pellisa és que no deixarà el govern en mans de l'oposició, perquè la majoria de rasquerans "han votat a favor d'un pla anticrisi i d'un projecte de govern". No hi haurà, doncs, dimissió en bloc, com s'havia anunciat. L'alcalde s'apartarà per tancar el que considera una "persecució política" -sobretot pel seu posicionament contrari el cementiri nuclear-, però sense tallar, de moment, les ales al projecte del cànnabis ni a la continuïtat del seu equip, d'ERC. Pellisa no descarta que el número dos de la llista, Roman Borràs, el substitueixi.

De moment, l'alcalde es trobarà avui amb els responsables jurídics de la plantació que impulsa l'Associació Barcelona Cannàbica d'Autoconsum (ABCDA) a Rasquera, que ahir reconeixien que el projecte està en fase de reflexió. Amina Omar Nieto, de DMT Advocats -els coordinadors legals de la iniciativa-, assegurava, però, que el resultat de la consulta ha estat "molt positiu", que la majoria dels veïns avalen la plantació i que "legalment, l'alcalde no té l'obligació ni de dimitir ni de revocar un pla que ha rebut el suport majoritari de la població".

Puig amenaça amb els Mossos

El que no ha canviat el referèndum és la postura del conseller d'Interior, Felip Puig, que va alertar que si la plantació es materialitza, els Mossos hi actuaran. "Des d'un punt de vista policial, el referèndum no canvia res", advertia ahir. El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, també va llançar a l'emissora RAC 1 el seu missatge d'avís a Rasquera: "Per resoldre la crisi no hem de prendre mesures de les quals ens puguem penedir".

stats