Crònica 14/05/2011

L'alcalde de Vic veu Anglada com un "càncer"

La gestió de la immigració és un dels grans temes de campanya a Osona. L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, va instar ahir a frenar el discurs "demagògic" de Plataforma per Catalunya.

Oriol March
3 min
Josep Maria Vila d'Abadal, alcalde de Vic, seguit per Felip Puig, conseller d'Interior, entrant a l'acte d'ahir a la nit.

Vic.L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, va assenyalar ahir públicament el que considera el seu enemic número u a les properes eleccions del 22-M: la Plataforma per Catalunya (PxC) de Josep Anglada. En el discurs pronunciat ahir en l'acte central de CiU a Osona, Vila d'Abadal va carregar contra la formació xenòfoba, que ara és la segona força del consistori amb quatre regidors -la meitat dels que té la federació-, assegurant que Anglada "és un càncer" perquè es dedica exclusivament a "mentir".

PxC va ser l'única formació política que va esmentar l'alcalde de Vic en el seu discurs, més enllà de les referències a CiU. "Busca l'espurna de confrontació social: no us l'heu de creure", va arengar als prop de 900 assistents que es van aplegar el recinte firal de la Ciutat dels Sants. L'alcalde de Vic sap que Anglada, que ha fet un centenar de llistes a Catalunya, ha utilitzat els plens -com més càmeres, millor- per agitar el seu discurs nítidament racista que, a pesar de tot, va estar a punt de donar-li representació parlamentària a les eleccions del 28-N.

"Vota els que pensen com tu"

El cartell electoral que es pot llegir als carrers de Vic desmenteix les paraules d'Anglada a l'últim ple de la legislatura. Allà va demanar perdó per algunes actituds que havia tingut en altres sessions. Una operació d'imatge que pocs van creure. A la seva propaganda demana el vot per als que "són com tu i pensen com tu". Sota la seva fotografia -en què aparenta uns vint anys menys dels que té, màgia made in Photoshop- hi apareix l'eslògan: "Ara toca guanyar".

El 2007 ja va ser el vencedor moral de les eleccions, de fet. A la pràctica, va obligar CiU, ERC i PSC a teixir un cordó sanitari en forma de govern de coalició. Ara CiU aspira a una majoria més àmplia que li permeti governar en solitari i que necessita, probablement, una pèrdua de pes de PxC al consistori. Potser per això, durant els últims mesos Vila d'Abadal ha endurit el to, sense posar-se mai al nivell d'Anglada, esclar. Ahir mateix va reclamar als immigrants que siguin fidels al discurs de "drets i deures" i que "canviïn el seu model de vida, la seva cultura" per esdevenir, de facto , catalans. "En depèn el nostre futur, d'aquesta gestió de la immigració", va alertar l'alcalde de Vic. I el seu discurs val per a altres ciutats com Manlleu -on PxC té dos regidors- i pretén que la gent percebi que hi ha altres maneres de tractar l'assumpte de la immigració sense haver de caure en la xenofòbia.

Amb el bat de beisbol

Vila d'Abadal va estar acompanyat de Felip Puig, conseller d'Interior i un dels membres més estimats per les bases de CiU al territori. De fet, va ser el mateix alcalde qui li va demanar que vingués a l'acte central i el va preferir a Artur Mas o el president del seu partit, Josep Antoni Duran i Lleida, amb qui està enfrontat. A Puig el van rebre una colla de dirigents de la federació a la comarca, que li van regalar, amb bon humor, un bat de beisbol. Animat, simpàtic, Puig se'l va posar a l'espatlla, com el del Polònia . Sense perdre el somriure, es va disposar a estrenar el regal. Metafòricament, esclar. Va triar, com no, el tripartit per als primers cops: "Han pervertit els símbols catalans i ens han sumit en una profunda crisi de valors", va afirmar.

No es va quedar aquí: "Els que ens critiquen per les retallades són els mateixos que feien aeroports allà on no hi ha avions; els que feien de Catalunya el paradís dels okupes ara ens demanen més policia", va assegurar. Tot plegat destinat a encendre els ànims de l'electorat de CiU amb l'argument que el partit està en més bona disposició que mai per aconseguir el poder absolut del municipalisme català. "El 22-M és el partit de tornada del 28-N", va concloure el conseller d'Interior.

stats