MOBILITZACIONS 19-J
Crònica 20/06/2011

L'altaveu de la no violència

Marta Català
3 min
L'altaveu de la no violència

BarcelonaUna mare agafa de la mà el seu nen d'uns tres anys i amb l'altra mà aixeca una pancarta de "no a la violència". Els dos caminen per Via Laietana, que va plena de gom a gom: famílies, joves, gent gran... L'altaveu de l'organització dels indignats llança el missatge: "No volem violència, hem de donar exemple". És l'essència de la manifestació i s'està complint al peu de la lletra. "Avui hem guanyat nosaltres, la gent s'ha llançat al carrer i, mira, res de cops, així som els indignats ". Són les 17.30 de la tarda i l'ambient a la Via Laietana és festiu. A la capçalera de la manifestació, un home vesteix una armilla de color fluorescent. Al davant hi porta escrit: "Indignats" . I al darrere, torna a aparèixer el "No a la violència". És un voluntari que forma part del servei de seguretat que ha posat en marxa l'organització i que té l'objectiu d'impedir que els esvalotadors provoquin aldarulls i tornin a tacar la imatge del col·lectiu: "Si volen baralla, som aquí per fer-los fora". I així ho fan. Van explicant a manifestants, com a la mare del nen de tres anys i a un jove que porta la careta de vendetta , que aquí el que volen és manifestar-se contra els polítics "per la mala gestió a la crisi", però que no permetran baralles. La cosa va bé. El jove de vendetta es fa fotos per Via Laietana, hi ha pancartes de "No a la crisi" i "Prou retallades". De sobte, l'altaveu diu: "Segui, segui, segui, polític qui no segui". I els ciutadans seuen al terra. No s'ho pensen. Els Mossos ja xifren en 20.000 persones el nombre d'assistents, un nombre que en pocs minuts arribarà als 50.000. Però l'altaveu diu un altra cosa: "La plaça Catalunya està plena, som 100.000". La gent proclama: "Mans enlaire, això és un atracament". I continuen baixant Via Laietana de manera fluida.

La policia a distància

Davant de tot, les furgonetes dels Mossos mantenen les distàncies. El dispositiu de seguretat aposta per no fer-se visible per no incitar els manifestants. Uns 500 agents hi participen però no es deixen veure. Estan als carrers dels voltants. Tampoc es veuen Mossos de paisà. Interior ha optat per aquest dispositiu perquè el col·lectiu s'ha compromès a vetllar perquè la mobilització sigui pacífica. Les seqüeles de dimecres al Parlament encara corren entre els ciutadans: "No volem més imatges com les del Parlament", diu una noia que porta un gos petit al costat. La capçalera de la manifestació arriba a Pla de Palau. Alguns joves duen fotos de Mossos de paisà. Diuen que són els violents: "Aquests són els que inciten". Un d'aquests porta un nas de pallasso i comença a ballar amb els seus amics mentre sona l' Estaca . La gent aplaudeix, riu, està alegre. Una noia llegeix un manifest en què reivindica que la "legitimitat és al carrer". L'altaveu dels indignats torna a parlar: "La marxa s'ha acabat; sisplau, marxeu però no intenteu anar cap a l'Estació de Franca, allà hi ha els Mossos". L'altaveu se'n va però molts manifestants es queden i es dirigeixen al Parlament malgrat que un grup de nois forma una cadena humana per impedir-los el pas.

A les 19.00, unes 200 persones es concentren davant les portes del Parlament. Un jove penja un cartell a un arbre amb les fotos de molts policies de paisà. La gent se'ls mira, els reconeix: "Aquest hi era, avui". Interior dóna noves dades. Unes 50.000 persones han participat a la marxa, mentre que l'organització ho xifra en 270.000 i l'Ajuntament ho arrodoneix a 75.000. A les 9 del vespre, el Parlament és ple de manifestants. El punt àlgid arriba quan es reuneixen 2.000 persones amb pancartes de: "Els polítics ens donen la dieta del cucurutxo: menjar poc i cardar molt". La mare amb el nen de tres anys s'acosta al Parlament però decideix anar-se'n. Els Mossos avisen que a les deu tanquen el parc. Grups de manifestants identifiquen Mossos de paisà: "Aquests són els dolents". I mentrestant la brigada mòbil acordona el Parlament amb tanques. La gent crida: "Puig dimissió" i els joves seuen als jardins del parc a fer la xerrada. Arriba la nit, se'n va la llum i la gent se'n va: "No volem problemes". I ho fan. A l'arbre, això sí, hi queda la foto dels policies.

stats