ELS ALTRES TALIBANS
Crònica 20/02/2011

L'amenaça global traspassa la frontera

Pau Miranda
2 min
Protestes en suport de l'assassí Un grup d'activistes del grup islamista del Panjab Shabab-e-Islami Pakistan es manifesten fora de la presó de Rawalpindi, a 15 km de la capital. Donen suport a Mumtaz Hussain Qadri, detingut per haver confessat l'assassinat del líder reformista Salman Taseer. L'atac va dividir encara més la zona, sacsejada pels atacs dels grups islamistes radicals.

Corresponsal a islamabadDes de fa una dècada el món sent a parlar dels talibans com si fossin un grup homogeni i de l'Afganistan com el focus de la violència que amenaça, amb el suport d'Al-Qaida, part d'Àsia i fins i tot els mateixos països occidentals. Però ni els talibans són homogenis ni l'Afganistan és l'únic ni el principal focus de violència de la zona. Des d'aproximadament cinc anys es coneix una nova aliança de grups violents que s'autodenomina Tehrik i Taliban Pakistan (TTP) o Moviment de Talibans del Pakistan. Els mateixos que fa gairebé dues setmanes van enviar un adolescent vestit de col·legial a fer-se esclatar en un centre d'entrenament de l'exèrcit, amb el resultat d'una trentena de morts.

Una amenaça en formació

Aquests nous talibans, tot i compartir nom, zona de combat i orígens amb els talibans afganesos, se n'han anat distanciant i avui en dia són una força amb identitat pròpia. Per l'analista Khuram Iqbal, de l'Institut d'Estudis per la Pau, "els talibans pakistanesos es diferencien per la seva ideologia i els seus objectius estratègics: tenen una agenda que cada vegada és més global, mentre que els afganesos miren només a dins del seu país i això els ha allunyat de la jihad mundial d'Al-Qaida". Aquest distanciament és un dels factors que els apropa al govern de Kabul, fet que es veu amb una certa resignació des de la comunitat internacional i, especialment, des dels Estats Units.

"Encara no tenen la capacitat per considerar-los una amenaça global", afirma Fazal ur-Rehman, investigador de l'Institut d'Estudis Estratègics d'Islamabad. "De moment, sí que funcionen com una organització d'acollida i entrenament per a joves musulmans que no troben el seu lloc als països occidentals i que estan influïts per l'islamisme més extremista".

Nous grups violents

Però el perill terrorista al Pakistan no rau només en el TTP. Una munió de grups i grupuscles violents han emergit arreu del país, sobretot a la província del Panjab, la més poblada del país. Com explica Mohammed Amir Rana, director de l'Institut d'Estudis per la Pau, hi ha prop d'una quarantena de grups, alguns molt petits, però amb capacitat de generar molta violència. "Molts d'aquests grups comencen a sortir a mitjan dècada passada com a resposta al canvi de postura del govern pakistanès, que, pressionat pels Estats Units, va reduir el seu suport als talibans i a grups que lluiten contra la presència índia al Caixmir". A més d'enfrontar-se al govern pakistanès, cosa que no havien fet els grups violents anteriors, aquestes cèl·lules panjabis tenen una clara influència ideològica d'Al-Qaida.

Els analistes afirmen que encara no tenen una agenda definida que els faria encara més perillosos, però que l'evident connexió amb els talibans pakistanesos i la inspiració d'Al-Qaida els pot convertir en una amenaça de grans proporcions per a l'estabilitat d'un país clau en la lluita contra el terrorisme internacional i, en un futur pròxim, fins i tot per a la seguretat directa dels països occidentals.

stats