L'ESTABILITAT ALS BALCANS
Crònica 15/05/2011

L'amenaça d'un referèndum dispara la tensió a Bòsnia i Hercegovina

Ana Alba
2 min
Funeral aquesta setmana d'uns cadàvers exhumats, víctimes de la guerra, prop de Sarajevo.

SARAJEVO"Quinze anys després de la guerra, podríem esperar la pau estable a Bòsnia, però la situació és inestable, i a vegades ha faltat poc perquè es produissin nous incidents", assegura Branko Todorovic, director executiu de l'ONG pro drets humans Helsinki Committee a la Republika Srpska (entitat sèrbia de Bòsnia i Hercegovina). Els analistes d'una altra ONG, l'International Crisis Group (ICG) comparteixen l'opinió: "Bòsnia afronta la pitjor crisi des que va acabar la guerra, el 1995", diu l'informe que l'ICG ha publicat aquesta setmana.

La tensió política a Bòsnia ha arribat a nivells extrems i les posicions d'alguns partits són més radicals que al final de la guerra. Un dels motius que ha crispat el debat i la situació ha estat l'amenaça del president de la Republika Srpska, Milorad Dodik, de convocar un referèndum a l'entitat sèrbia -nascuda dels acords de pau- per mesurar el suport popular a l'alt representant de la comunitat internacional a Bòsnia, l'austríac Valentin Inzko. A la consulta es preguntaria per les institucions estatals bosnianes, sobretot pel Tribunal de Bòsnia, que jutja els criminals de guerra i també casos de corrupció i crim organitzat.

Dodik es queixa que el tribunal i la fiscalia són esbiaixats i que processen molts serbobosnians i pocs de la resta de comunitats del país. Darrere d'aquest biaix, Dodik situa els jutges i fiscals internacionals, tot i que al tribunal només queden "quatre jutges estrangers", segons la presidenta de l'òrgan, Medzida Kreso, que defensa "la professionalitat i imparcialitat" dels magistrats visitants i de la cinquantena de jutges bosnians que hi ha. El desembre passat, el mandat dels internacionals expirava, però l'alt representant va decidir estendre'l. Això va irritar Dodik, que el va titllar d'"inconstitucional". Poc després, va venir l'amenaça de fer la consulta.

Canviar l'estat des de les entitats

Però alguns analistes veuen al darrere de la iniciativa la intenció de destruir les institucions estatals de Bòsnia. "El plebiscit no seria il·legal perquè el Parlament de la Republika Srpska va aprovar una llei per fer referèndums, però seria un pas polític en la direcció incorrecta, ja que les entitats no poden canviar les institucions estatals unilateralment", diu Srecko Latal, analista de l'ICG. Altres veus es mostren convençudes que una consulta sobre les institucions portaria a un referèndum d'independència.

Fins fa dos dies, a Bòsnia es donava per inevitable la convocatòria de la consulta per a mitjans de juny. Però la visita de la cap de la diplomàcia de la UE, Catherine Ashton, abans-d'ahir a Banja Luka -capital de l'entitat sèrbia- ha fet canviar de parer Dodik i la consulta quedarà només en un desig incomplert.

stats