LA GESTIÓ DE LA CONVIVÈNCIA
Crònica 22/07/2011

L'amic romanès de García Albiol

García Albiol ha aprofitat el primer mes de mandat per aplicar accions que connectin amb els seus electors. L'última és la foto amb un senador de Romania, amb els gitanos romanesos en el punt de mira.

Joan Serra
2 min
Xavier García Albiol es va reunir ahir a la tarda amb Viorel Badea, senador del PDL romanès, a Badalona.

Barcelona.El discurs monotemàtic que Xavier García Albiol ha propagat en els darrers anys, un missatge que criminalitzava els nouvinguts i vinculava immigració i la delinqüència, ha permès al líder del PP de Badalona accedir a l'alcaldia de la ciutat. I amb la vara d'alcalde a la mà, el dirigent popular ha mantingut les mateixes obsessions de la campanya, conscient que visualitzar certs gestos -per petits que siguin- satisfà els electors que li van donar suport. L'alcalde s'ha esforçat per transmetre que actua amb mà dura. Per això, en el primer mes a l'alcaldia ha fet públiques una desena d'accions per combatre la venda il·legal -al mercat de la misèria de Sant Roc-, depurar el padró i tancar establiments que infringien la normativa. És evident que tots els ajuntaments pretenen vetllar per mantenir l'ordre als seus municipis. La diferència és que, a Badalona, García Albiol en fa bandera, sabedor que sempre que ha posat l'altaveu per retratar el malestar ciutadà ha obtingut rèdits.

L'última mesura per marcar perfil es va gestar ahir. L'alcalde de Badalona va mantenir una trobada amb Viorel Badea, senador del Partit Liberal Democràtic de Romania (PDL) -que representa al Parlament del seu país els romanesos que viuen a l'estranger-, en el transcurs de la qual li va traslladar "l'important conflicte de convivència i inseguretat" que pateix la ciutat. És la radiografia que continua fent García Albiol de la realitat de Badalona. El dirigent popular, que va tornar a culpabilitzar el col·lectiu de gitanos romanesos d'aquests "problemes", va anunciar que la sessió havia estat "molt profitosa". De fet, el senador romanès va detallar que al setembre una delegació del ministeri de l'Interior del seu govern es desplaçarà a Badalona per conversar amb les autoritats locals, com desitjava l'alcalde. Badea també va avançar que espera poder organitzar una altra delegació a la tardor -amb representants del govern de Romania i del Parlament- que aprofundeixi en el diàleg amb el col·lectiu de gitanos romanesos instal·lats a la ciutat.

Pactada com estava la trobada i tenint en compte que el PDL és una formació propera a l'espai ideològic del PP, resultava impensable que el senador reprovés el discurs de l'alcalde de Badalona. "Hi ha persones que no honoren el nom de la comunitat romanesa", va afirmar Badea. Davant d'un García Albiol cofoi, va definir l'episodi dels tríptics -en els quals l'actual alcalde vinculava els gitanos romanesos i la delinqüència- com una "polèmica electoral".

Setge al 'mercat de la misèria'

Del llistat d'accions que l'equip de govern del PP ha volgut subratllar en el primer mes de mandat, García Albiol ha posat un èmfasi especial en la pressió policial per desmantellar el mercat de la misèria de Sant Roc. El dispositiu que l'Ajuntament ha activat per dissuadir la venda il·legal que s'organitzava cada dimarts en aquest barri ha provocat que el mercat improvisat s'hagi esllanguit. Des de fa anys, desenes d'immigrants de l'àrea metropolitana aprofitaven l'espai per vendre tot tipus d'objectes recuperats de les deixalles a preus econòmics, que solien captar l'interès de veïns amb pocs recursos. L'anterior equip de govern ja va programar operacions policials semblants. García Albiol ha anunciat que ara les batudes seran permanents, sabedor que tot suma per guanyar-se la reelecció.

stats