EL RELLEU DE ZP
Crònica 06/04/2011

L'aparell del PSOE avisa que es mullarà per un candidat

Joan Rusiñol
2 min
José Blanco va seguir ahir somrient la sessió de control al govern al Senat.

Madrid.El vice-secretari general dels socialistes, José Blanco, va assegurar ahir que, en el procés de primàries per elegir el candidat del PSOE a les eleccions generals de l'any que ve, serà "totalment neutral, però no indiferent". L'home que controla l'aparell del partit va voler deixar clar des d'un principi que vetllarà perquè les regles de joc siguin les mateixes per a tots els aspirants però que, al mateix temps, la direcció tindrà un favorit.

Blanco és un home de provada lleialtat a Zapatero. Ara tots dos esperen tutelar el procés de relleu per garantir una transició ordenada i una cohabitació tranquil·la entre el nou candidat o candidata i el secretari general. I és que Blanco va tornar a reiterar que el congrés per renovar el lideratge del partit es farà quan toca, és a dir, després dels comicis del març del 2012. D'aquesta manera tanca les especulacions que havien alimentat alguns sectors del partit, sobretot veus de la vella guàrdia felipista, perquè el vicepresident Alfredo Pérez Rubalcaba fos el cap de cartell socialista i Blanco assumís les regnes del PSOE abans de les eleccions. Les seves pretensions, en tot cas, hauran d'esperar.

Ahir el número 2 del partit no va voler parlar de noms:"El meu olfacte encara no em diu res", va ironitzar, tot i que va admetre que "la música" de les travesses que hi ha sobre la taula li sona bé. És coneguda, però, la bona relació política que manté amb Rubalcaba i que s'ha anat intensficat els últims temps.

Tampoc es mulla, de moment, Zapatero. Al Senat es va limitar a recordar al PP que les primàries "no són un embolic, són democràcia".

Una escletxa a Andalusia

D'altra banda, el PSOE va tancar files ahir amb el president d'Andalusia, José Antonio Griñán, després de la dimissió del conseller de Governació i el seu número 2. El president del partit, Manuel Chaves, va negar que això fos conseqüència d'un suposat enfrontament entre ell i Griñán. Ara bé, l'escletxa hi és i preocupa.

stats