CANVIS EN LA DIRECCIÓ DEMOCRISTIANA
Crònica 09/01/2011

L'arribada de CiU al Govern força Unió a reestructurar la seva cúpula

La direcció permanent del partit es reunirà demà per proposar un nou portaveu i un nou secretari d'organització. Per al primer càrrec hi ha diversos candidats, mentre que el segon recaurà en Benet Maimí.

Oriol March
2 min
En el darrer congrés d'Unió, el 2008, Duran va revalidar el seu càrrec amb facilitat. Lidera el partit des de fa prop de 30 anys.

Barcelona.La incorporació de pesos pesants d'Unió Democràtica a l'organigrama del Govern farà que demà, dilluns, la permanent del partit estudiï els canvis que el comitè de govern de dilluns 17 ratificarà. Hi ha dos càrrecs importants que canviaran de mans: el de portaveu, ara responsabilitat de la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i el de secretari d'Oganització, actualment ocupat pel secretari d'Universitats i Investigació, Antoni Castellà. Com a secretari general seguirà Josep Maria Pelegrí, que ho farà compatible amb ser conseller d'Agricultura.

Segons confirmen fonts de la direcció d'Unió, el relleu de Castellà, la cara més visible del sector sobiranista del partit, serà Benet Maimí, secretari de política municipal. Ara bé: l'encara secretari d'organització no perdrà el seient a la permanent, ni al comitè de govern ni a l'Executiva Nacional de CiU. En les darreres eleccions, Maimí es va veure relegat al número 37 per Barcelona a les llistes -dos llocs més enllà del tall per entrar a l'hemicicle- però aviat, amb les renúncies que faran un grapat de diputats per entrar a Govern, recuperarà l'escó que ja va tenir en l'anterior legislatura.

Si bé el relleu de Castellà és clar, i més encara després que aquest delegués en Maimí les llistes d'Unió per a les municipals del 22 de maig, la persona que substituirà Ortega no està confirmada. Tot indica que serà una dona, si bé també hi ha damunt la taula un candidat masculí.

Les dues candidates femenines són Assumpció Laïlla i Eva Parera. La primera és diputada des del 2006 i va liderar les joventuts del partit. Per a Duran, Laïlla és l'opció menys arriscada perquè està consolidada al Parlament i té certa projecció interna. La segona, Parera, és una aposta més personal. Molt valorada per Duran però menys coneguda per les bases, Parera ja va ocupar un lloc a les darreres eleccions al Congrés. És advocada i al comitè de govern és encarregada de l'àrea d'esports. Cal tenir en compte, però, que els nomenaments dependran de les incorporacions al Govern. I de la voluntat final de Duran, líder indiscutit d'Unió, que optarà de nou a seguir-ho sent al congrés del 2012.

Els delegats, sis de set per a CDC

Més enllà dels canvis a Unió, el Govern segueix definint estructura. Ahir es van saber els delegats al territori, que es nomenaran dimarts. De set, sis són dirigents territorials de CDC. Només queda confirmar el de Barcelona, l'únic que tria Unió. Podria ser Gerard Ardanuy, president de la intercomarcal barcelonina. Els altres són Joaquim Nin (Tarragona), Xavier Pallarès (Terres de l'Ebre), Albert Alins (Pirineu i Aran), Jordi Moltó (Catalunya Central), Ramon Farré (Ponent) i Eudals Casadesús (Girona).

stats