Crònica 02/04/2011

L'art d'influir als passadissos de Brussel·les

E.m. / N.f.
2 min
Reunions i discussions polítiques als passadissos de les institucions comunitàries.

Les grans empreses i corporacions han trobat un profitós terreny de joc en la relativa màniga ampla que impera en el control dels lobis a Brussel·les. L'observatori dels grups de pressió ALTER-EU adverteix que 20 dels 50 lobis més potents a Brussel·les no figuren en cap registre oficial. És el cas, entre altres, de bancs com Barclays i Deutsche Bank, i de grans empreses com Nestlé, E.ON i Nokia. Molts dels inscrits, en canvi, no declaren tot el que inverteixen a fer lobi. Segons ALTER-EU, empreses com la petroliera Schell, l'euronàutica EADS i l'automobilística Peugeot declaren "molt per sota" del que realment gasten.

Amistats perilloses

Més de 4.000 grups de pressió treballen a la capital comunitària per influenciar polítics, assistents i redactors d'informes de les institucions comunitàries. Aquest savoir faire , que implica conèixer a fons el procés legislatiu comunitari, no escatima en viatges a Estrasburg, Brussel·les i Luxemburg, així com en dinars, recepcions i conferències. "El primer que fan els lobis tot just comença la legislatura és intentar convidar-te a tot tipus de còctels i presentacions", explica l'eurodiputat d'ICV Raül Romeva. "Si accedeixes a anar-hi et posen en una llista i a partir d'aquí intenten quedar amb tu individualment". Ramon Tremosa, eurodiputat de CiU, reconeix que "el Parlament Europeu facilita la trobada entre lobistes i polítics. Les reunions es practiquen amb una naturalitat impensable a casa nostra. Hi ha menys hipocresia".

Molta discussió i poc control

Tant la Comissió com el Parlament Europeu van començar a discutir com regular l'activitat dels lobis l'any 2005, però han estat incapaços d'aplicar fins ara mesures efectives. ONGs i alguns grups polítics com els Verds han demanat el registre obligatori de tots els lobistes, i que es facin públics els grups de pressió amb qui es reuneixen els eurodiputats i els regals que reben.

La Comissió també s'ha vist esquitxada per l'escàndol de les flagrants incompatibilitats d'excomissaris i antics alts càrrecs europeus que han saltat de l'executiu a l'empresa privada en qüestió de setmanes. Moltes vegades treballant directament en el sector que fins fa quatre dies havien de legislar.

stats