Reportatge
Crònica 16/12/2010

Nit d'amor fugaç a Madrid entre polítics i periodistes

Joan Rusiñol
2 min
El president del govern espanyol, Jose Luis Rodríguez Zapatero, conversa de manera distesa amb uns periodistes al pati del Congrés.

L'any 1996, els periodistes que treballen al Congrés van nominar un desconegut polític de Lleó com a diputat revelació. Es deia José Luis Rodríguez Zapatero i no va guanyar. El premi se'l va endur Begoña Lasagabaster, d'Eusko Alkartasuna. Quatre anys després, i havent-se convertit ja en líder del PSOE, van corregir la seva falta d'intuïció i li van donar el guardó al millor orador.

Els premis que atorga l'Associació de Periodistes Parlamentaris (APP) al sopar anual a l'Hotel Palace de Madrid són tot un clàssic de l'activitat política a la capital de l'Estat. Ahir se'n va celebrar la dissetena edició amb l'assistència de 350 comensals, entre ells cinc ministres del govern espanyol. És la nit en què els diputats proven de deixar les diferències partidistes al penja-robes de l'entrada, seure a taula sense tirar-se els plats pel cap i sotmetre's a l'examen dels periodistes, que els passen factura després de tantes hores seguint-los amb lupa.

De premis n'hi ha de desitjats i d'altres que els polítics no volen veure ni en pintura. Els afiliats a l'APP voten en urna i de manera anònima entre un grup de diputats nominats pels mateixos periodistes. Tot parlamentari espera, alguna nit, sortir del Palace amb el guardó al millor orador. Si hi ha algú que ha acreditat parlar bé és el vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba, que ahir es va tornar a endur el guardó al millor orador com ja va fer els anys 1997, 2004 i 2006. La del bon orador és la cara de la nit; la creu, el premi càstig a la premsa. El PP és a qui més vegades li ha tocat el rebre, i aquest any tampoc n'ha estat l'excepció: Mariano Rajoy es va endur el premi al polític que més difícil ha posat la feina a la premsa.

Els diputats catalans acostumen a fer un bon paper en aquest examen que recull el millor de l'any que s'acaba. Aquest any, Joan Tardà s'ha endut el premi al castigador més gran de l'oposició; Carles Bonet, el de millor senador i Raül Romeva, el d'eurodiputat de l'any. Tardà ha fet doblet enduent-se també el premi a la millor pregunta de l'any: "Inclou l'exèrcit de l'aire entre els seus objectius el trasllat de civils i militars a casaments, batejos i comunions?". Si algú ho havia de dir, era ell.

stats