L'AUGE DELS ULTRES A EUROPA
Crònica 17/04/2011

L'ascens dels euroescèptics acapara l'atenció a les eleccions de Finlàndia

Eduard Lladó
2 min
Un home disfressat de Superman ahir al centre d'Hèlsinki amb globus del Partit de Centre.

Hèlsinki.Si hi ha un partit a Europa que ha crescut substancialment al llarg dels últims mesos és l'ultranacionalista, populista i euroescèptic True Finss (finlandesos de veritat). I és que si el que indiquen les enquestes es compleix a les eleccions que se celebren avui, aquesta formació, fins avui minoritària, pot tenir la clau per a la configuració del futur govern finlandès, que ha de regir-se sempre per una coalició.

L'ascens del True Finss, que com a mínim triplicarà els vots obtinguts ara fa quatre anys, tornarà a posar de manifest l'avenç del populisme de dretes a Europa. Però des del partit rebutgen les comparacions que els situen al costat del Front Nacional de Le Pen. "Nosaltres som una formació moderada", diuen. I aposten tant per estar al costat de la classe treballadora com per posar fi a la "mala immigració que no paga impostos" o als privilegis lingüístics de la minoritària comunitat sueca.

L'artífex del creixement del True Finss és l'arrauxat Timo Soini, que en les passades eleccions al Parlament Europeu ja va obtenir representació gràcies a les seves proclames contra l'hegemonia de socialdemòcrates, nacionalistes i centristes, els tres clars dominadors de la política finlandesa dels últims 30 anys. És per això que si d'una cosa es vanagloria Soini és d'haver obtingut el control de la campanya electoral. "Els vells partits corruptes no s'han adonat que com més ens ataquen més forts ens fan", etziba Soini.

No als rescats

Sovint capritxosa, l'actualitat ha fet que les eleccions arribin en el moment perfecte per dotar de relat la proposta estrella del True Finss: el no al rescat econòmic de Portugal. Contrari a la pertanyença de Finlàndia a la UE i a l'eurozona, Soini ja ha advertit que si entren al govern votarà contra el paquet d'ajuda portuguès. Això ha encès les alarmes a la mateixa Comissió Europea, des d'on el responsable d'Assumptes Econòmics i Monetaris, el també finlandès Olli Rehn, tem que les eleccions al país nòrdic puguin convertir-se en un plebiscit a la política de rescats de la UE.

stats