VIOLÈNCIA A L'AFGANISTAN
Crònica 30/06/2011

L'atac al cor de Kabul prova la fragilitat de la seguretat afganesa

Alissa J. Rubin
3 min
Vista de l'hotel Intercontinental de Kabul, un dels més coneguts de la capital, encès després de la immolació d'insurgents a la tercera planta, segons els testimonis.

The New York Times / Kabul.Nou suïcides van aconseguir eludir durant la matinada de dimecres els múltiples nivells de seguretat d'un dels principals hotels de la capital de l'Afganistan, atapeït d'hostes, la majoria d'altres indrets del país que s'havien trobat a la ciutat per assistir a una conferència sobre el traspàs de forces de seguretat a l'Afganistan després de la retirada de tropes nord-americanes prevista per a l'1 de juliol. L'atac va posar de manifest la fragilitat de la seguretat afganesa: els agents van haver de lluitar contra els insurgents durant sis hores. Almenys 21 persones van morir: tots els atacants, dos policies, nou civils afganesos i dos estrangers.

Obviats per la policia

Un testimoni va explicar que la policia va menystenir l'amenaça perquè no va aturar un home que portava armes i vestia un uniforme de policia però anava amb un barret blanc, el que solen portar alguns afganesos molt devots. En lloc d'això, les forces de seguretat de l'hotel van urgir els testimonis a deixar-li el camí lliure perquè era un "terrorista". Altres testimonis van explicar que, conscients del que passaria, alguns agents de seguretat havien fugit de l'edifici. El setge no va acabar fins al matí de dimecres, després que almenys cinc suïcides s'immolessin i la resta fossin morts durant un raid coordinat per les forces afganeses i de l'OTAN.

Un portaveu de la direcció nacional de Seguretat, el servei nacional d'intel·ligència afganès, va dir que havia començat una investigació conjunta amb el ministeri de l'Interior, però que era massa d'hora per poder determinar qui eren els atacants. "Creiem que va haver-hi una llacuna a nivell de seguretat", va explicar el portaveu.

Una setmana després que Barack Obama anunciés l'inici de la retirada de tropes del país i poc abans del començament de les operacions, l'atac ha posat al descobert el caràcter encara precari de la seguretat a Kabul, una capital on normalment regna una relativa calma i des d'on les forces de seguretat hauran de començar a prendre la responsabilitat a partir de l'1 de juliol.

L'objectiu, l'hotel Intercontinental, és en un turó a l'oest de Kabul. La policia sol col·locar-se al peu del turó i els serveis d'intel·ligència a la part alta i a prop de l'entrada. No se sap com els atacants podrien haver violat les defenses de l'edifici.

L'atac va començar al vespre, quan els hostes van sortir al jardí de l'hotel a aprofitar l'aire fresc de la nit. Els atacants, que ja havien pres posicions en diverses plantes de l'edifici, van començar a obrir foc contra ells. Altres hostes eren en aquell moment al vestíbul o bé al menjador celebrant una festa de noces, quan van començar a sentir trets, diuen els testimonis.

Un funcionari provincial, Mulaui Amadul·lah Usoli, estava assegut a la piscina amb diversos amics quan va començar el tiroteig. "Vaig saltar dins d'una rasa per protegir-me. Després me'n vaig assabentar que alguns dels terroristes van pujar al tercer pis i al cap de vint minuts va haver-hi una explosió".

Conscients de la incursió

El testimoni que va explicar que havia vist un home armat amb un barret blanc, Nazir Amini, és un afganès que va viure a Alemanya durant molts anys. Va voler aturar l'insurgent tot sol dient-li: "Ets un policia o un bomber? Quin tipus de policia estúpid ets?" "L'home no va contestar, tot i utilitzar paraules malsonants. Vaig pensar que no entenia la llengua -Amini explicava-. Mentre parlava amb l'home tres policies em van dir: «Vine cap aquí, vine cap aquí, no parlis amb ell, no t'estiguis al seus costat, és un terrorista». Per això vaig dir, «Doncs mateu-lo», però em van fer fora".

stats