MERCAT DEL TREBALL
Crònica 30/04/2011

L'atur bat un rècord "inassumible"

Les llistes d'aturats tornen a créixer el gener i el març. La taxa ja és la més alta des de principi dels 80 i la xifra d'afectats és històrica. El Govern confia que a partir d'aquí, només es pot millorar.

Elena Freixa
2 min
L'activitat del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) no deixa de créixer i els sindicats reclamen que s'incrementi el nombre d'orientadors i es millori l'eficàcia.

Barcelona.El mercat de treball segueix en hores baixes, incapaç de generar prou llocs de feina per absorbir l'atur. Entre el gener i el juny, Catalunya va arribar a la històrica xifra de 727.600 aturats i la taxa, del 19%, es troba a nivells de fa gairebé 30 anys. A Espanya, la situació és d'un dramatisme semblant: l'atur es troba a les portes dels cinc milions (4.910.200 persones) i la taxa és del 22,29%, segons les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) de l'Institut Nacional d'Estadística del primer trimestre de l'any.

El vicepresident del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, va aferrar-se a l'esperança que s'hagi arribat al sostre i que les contractacions -principalment les que promet una temporada turística bona- frenaran l'ascens. Tot i així, la dada espanta i es considera "inassumible" per part de l'executiu.

Si es comparen les dades amb les del mateix trimestre del 2010, Catalunya només ha creat 600 llocs de treball en un any i l'atur ha crescut en més de 51.000 persones i bona part de l'augment prové de la destrucció de llocs de treball dels últims tres mesos. En nombre de persones treballant, però, el Principat manté el lideratge a tot l'Estat i registrava al març 3.099.500 persones ocupades.

Les dones, més castigades

L'increment de l'atur respecte a les dades del febrer, en 40.900 persones, ha perjudicat més les dones, que concentren tres quartes parts de l'augment. Per sectors, l'atur va pujar en tots, excepte a l'agricultura. Els serveis van generar 18.300 aturats fruit de l'acabament dels contractes de la temporada d'estiu del 2010, mentre que la construcció -amb l'alentiment o la paràlisi d'inversions públiques- va registrar un augment de 7.400 aturats i la indústria, de 2.000 més. Davant el desànim que provoquen les dades, la secretària d'Ocupació i Relacions Laborals de la Generalitat, Esther Sànchez, va pintar un "horitzó positiu" de cara als pròxims mesos.

Malgrat tot, mentre es manté aquesta situació, va creixent el nombre de treballadors que acaba les prestacions d'atur. A tot l'Estat ja hi ha 1.386.000 llars on tots els membres en actiu estan a l'atur, 58.000 més que el trimestre anterior.

Pel que fa a la precarietat laboral, el nombre de treballadors amb contracte temporal a Catalunya ha crescut en 56.900 persones entre el març d'aquest any i l'anterior. Per contra, la contractació indefinida ha caigut en 28.100 persones en el mateix període.

Sindicats i patronals van reiterar un trimestre més que les dades demostren que la reforma laboral aprovada fa mig any és ineficaç: ni hi ha més ocupació ni es guanya estabilitat.

stats