ATUR HISTÒRIC
Crònica 29/10/2011

L'atur bat tots els rècords de la crisi

El nombre d'aturats va sorprendre en el tercer trimestre, tradicionalment el millor de l'any per a l'atur. Es va marcar un nou rècord: 4,97 milions d'aturats a tot Espanya, 742.000 dels quals a Catalunya.

àlex Font Manté
3 min
Poques perspectives L'atur creix i les previsions no mostren una recuperació a mitjà termini. La desacceleració de l'economia ho posarà encara més difícil.

Barcelona.L'atur segueix augmentant tres anys després de l'inici de la crisi. Segons les dades publicades ahir per l'INE, ja hi ha un 19,4% de la població activa catalana sense feina, i un 21,5% al conjunt de l'Estat. A més, el nombre d'aturats s'eleva fins als 5,1 milions si s'agafen les dades desestacionalitzades, és a dir, les que corregeixen els alts i baixos del calendari (provocats per festius i vacances). El govern espanyol va admetre ahir que és "una mala dada, sense excuses".

Tots els experts coincideixen a dir que el principal fre a la recuperació econòmica és l'elevat nombre de gent sense feina. Malgrat la reforma laboral aprovada fa un any, Espanya ha estat incapaç de solucionar aquest problema i segueix amb una de les taxes d'atur més elevades de tot el món.

Què explica l'augment?La crisi de la construcció i les retallades, principals motius

Segons Valeriano Gómez, ministre de Treball, els dos principals factors que expliquen l'augment de l'atur són la construcció i les retallades de la despesa pública. "A la construcció s'han perdut 1,3 milions de llocs de treball des de l'inici de la crisi i la xifra s'eleva a 1,8 milions si hi sumem la indústria auxiliar de la construcció", segons Gómez. El ministre va assegurar que l'esclat de la bombolla immobiliària explica tant l'elevat atur com la delicada situació del sector financer. L'altra gran explicació són les retallades, segons Valeriano Gómez. "Ha estat la primera vegada en molt de temps que ha disminuït el nombre de treballadors públics", va dir el ministre en roda de premsa. Al tercer trimestre es van eliminar 40.000 llocs de treball a totes les administracions públiques, sobretot perquè no es van ocupar els que van quedar buits. A tall d'exemple, Gómez va explicar que, en el mateix període de l'any passat, es van crear 39.000 llocs de treball.

A Catalunya, la secretària d'Ocupació, Esther Sánchez, va reconèixer que les retallades són una de les causes que expliquen l'augment de l'atur, però també va culpar una "multiplicitat de factors", com la crisi del deute europeu i el model de finançament, "que perjudica especialment Catalunya".

Per què és preocupant?

Mai s'havien destruït tants llocs de treball al tercer trimestre

Més enllà del simbolisme dels cinc milions d'aturats, el que preocupa és que s'hagi batut un rècord en un trimestre tradicionalment positiu. "Mai havíem viscut una pèrdua d'ocupació tan intensa en el tercer trimestre, amb 145.000 llocs de treball perduts", va admetre Gómez. El tercer trimestre acostuma a ser el millor de l'any perquè inclou els mesos forts del turisme, que generalment genera llocs de treball per cobrir serveis.

Un altre element de preocupació és que l'atur creix malgrat que la població activa disminueix, segons explica Carlos Obeso, professor d'Esade. "Ens trobem en un bucle: la gent no arrisca, les empreses estan molt endeutades i els bancs no donen crèdit". El pitjor és que les perspectives de creixement econòmic no són bones ni a Espanya ni a Europa. Fins i tot hi ha el risc de recaure en una recessió. "I així serà difícil crear llocs de treball", resumeix Obeso.

Què ha fallat al turisme?

Més intensitat de treballi possible augment del frau

Actualment, el turisme és (juntament amb les exportacions) el gran motor de l'economia i, de fet, a Catalunya la previsió és que el 2011 sigui un any rècord (més de 16,5 milions de viatgers i 48 milions de pernoctacions als hotels). Per què no s'han traduït aquestes dades en més llocs de treball? Valeriano Gómez opina que les empreses han "intensificat" la feina dels seus treballadors en comptes de contractar-ne de nous.

Tot i així, hi ha moltes sospites que el frau ha augmentat entre les empreses del sector, que potser han preferit no declarar l'existència de tots els seus treballadors. Aquesta acusació s'ha fet des de sindicats com UGT, però també és una sospita que existeix entre els governants.

Millorarà l'atur?

Els experts no veuen motius per a l'optimisme a mitjà termini

Les previsions sobre l'atur no són gaire positives. La Fundació de Caixes d'Estalvis (Funcas) estima que Espanya acabarà el 2011 amb un atur del 20,9% i que aquesta taxa es mantindrà al tancament del 2012. La dada de Funcas és la mitjana entre les 18 principals institucions que realitzen previsions sobre l'economia espanyola.

Per la seva banda, Esther Sánchez va assegurar ahir que la situació seguirà sent "difícil" durant els pròxims mesos. Segons Sánchez, l'atur no millorarà fins que no s'acabi la reforma del sistema financer i fins que l'Estat i les comunitats autònomes no posin ordre a les finances públiques.

Encara falta saber què passarà si el pròxim 20-N hi ha canvi de partit al govern espanyol i quines són les polítiques que el PP aplicarà en cas de guanyar les eleccions. Sembla més que probable que, si guanya, Rajoy impulsarà una nova reforma laboral.

stats