EVOLUCIÓ DEL MERCAT DE TREBALL
Crònica 05/04/2011

L'atur creix prop del doble a Catalunya al març

L'atur va augmentar a l'Estat el 0,8% de mitjana al març. A Catalunya l'evolució ha estat de l'1,44%, gairebé el doble. El rècord de contractes no ha pogut compensar la situació, molt greu entre els joves.

Toni Garganté
2 min
Els joves menors de 25 anys són els més castigats per l'actual situació econòmica  i els que entren amb més freqüència a les oficines de treball per buscar feina.

Barcelona.Un total de 34.406 persones es van quedar sense feina al mes de març a tot l'Estat, cosa que suposa un creixement del 0,8% respecte al febrer. El nombre total va arribar als 4,33 milions d'aturats i va marcar un nou màxim. En un any el nivell de desocupats ha pujat en 167.056 persones (4,01%).

Aquest conjunt de dades han estat encara més greus a Catalunya, que ha quasi doblat la tendència, amb un increment de l'1,44% sobre el febrer i 8.658 nous aturats registrats. La variació interanual indica un creixement de l'1,20%, amb un total de 611.269 desocupats. Malgrat aquests indicadors, el catedràtic d'economia de la UAB, Josep Olivé, va indicar ahir que hi ha elements per pensar que la situació millorarà en els pròxims mesos.

La recuperació, a tocar

"El sector industrial s'està revifant i el de serveis ho farà en breu. Només quedarà el segment de construcció, que seguirà donant algun disgust. Cal diferenciar el fet que l'atur segueixi creixent amb el fet paral·lel que es generi ocupació. El resultat net a finals d'any pot ser que ja sigui positiu -va argumentar Olivé-. Quan el mercat laboral es recuperi s'hi incorporarà la gent que hi vulgui entrar".

De l'abril fins al setembre "es podrien crear més de 200.000 llocs de treball nets", va concloure el professor d'economia de la UAB. Sembla que les xifres acompanyen aquesta situació, perquè tot i que Catalunya ha estat la comunitat autònoma que ha registrat més atur, també ha estat la que ha comptabilitzat més contractes, amb un total de 178.035. Aquesta quantitat supera fins i tot la contractació del març del 2010, que va incloure l'activitat de Setmana Santa, que aquest any s'ha endarrerit fins a l'abril. Així, la pròxima dada d'atur del mes en curs serà millor. Del total de contractes signats a Catalunya, el 13,1% han estat indefinits. Per demarcacions, l'increment principal de l'atur s'ha donat a Barcelona, amb el 86% dels aturats. El segon augment s'ha donat a Tarragona, seguida de Lleida i Girona.

A àmbit estatal, s'han incrementat un 7% els contractes a temps parcial, però el nivell d'atur entre els joves menors de 25 anys ha augmentat un 2,73%, fins a les 12.830 persones.

Segons les dades facilitades ahir pel ministeri de Treball, les prestacions per atur van pujar a 2.631,5 milions a tot l'Estat el mes de febrer, cosa que va significar una reducció del 9,1% sobre el mateix mes del 2010. El nombre total de perceptors va ser de 2,99 milions, el 6,5% menys que un any abans. Els aturats estrangers amb subsidi van representar el 14,5% del total. Per altra banda, i amb dades del març passat, un total d'1,82 milions d'aturats no percebien cap mena de compensació.

stats