MERCAT DE TREBALL
Crònica 04/04/2012

L'atur dóna un respir a Catalunya i recula un 0,6%

La destrucció de llocs de treball ha trencat la tendència negativa per primer cop el 2012. Si al febrer l'atur va pujar un 1,38%, al març va baixar un 0,58%, en part pels contractes de Setmana Santa.

Beatriz Arias
3 min
Les llistes del SOC registren  més de 638.000 catalans sense feina.

BARCELONA.El nombre d'aturats registrats va caure un 0,58% al març a Catalunya i es va situar en 638.247 persones, segons va revelar ahir el ministeri d'Ocupació i Seguretat Social. El nombre de persones sense feina no es reduïa durant un mes de març des del 2007, a començaments de la crisi. És una nota positiva perquè es tracta, a més, de la primera baixada de la xifra d'aturats des del desembre, i contrasta amb el nou increment que s'ha registrat al conjunt de l'Estat. A Espanya l'atur s'ha enfilat un 8,2% al març: ha superat els 4.700.000 desocupats en total i ha registrat un nou màxim.

El març és el vuitè mes consecutiu que puja la taxa d'atur al conjunt de l'Estat. Les dades publicades ahir indiquen que després d'un mes d'entrada en funcionament de la reforma laboral, a Espanya es van registrar 38.769 aturats més. En el cas de Catalunya aquesta petita treva ha fet disminuir en 3.700 persones el nombre de desocupats totals del país el mes passat. Catalunya lidera les tres úniques autonomies espanyoles on va baixar l'atur al març. En xifres absolutes, al nostre país va ser on més va caure l'atur, seguit de les Illes Balears, on les persones sense feina es van reduir en 2.230, i Navarra, on l'atur va caure en 392 persones. En termes percentuals, però, l'escenari canvia, i trobem primer les Balears, amb una baixada del 2,27% de la taxa d'atur; Navarra, amb un -0,75%, i l'última, Catalunya. A l'altra banda, on més va pujar l'atur el mes passat va ser a Castella-la Manxa, les Canàries i el País Basc.

L'empenta del sector serveis

La caiguda es va registrar en totes les comarques catalanes però es va notar amb més força a Girona i Tarragona (amb unes baixades del 2,95% i l'1,85%, respectivament). A Lleida el percentatge va ser del -0,4% i a Barcelona del -0,08%.

El sector serveis ha estat el que més ha contribuït a aquest comportament menys negatiu de la taxa de desocupats a Catalunya i ha baixat en un 0,8% el nombre d'aturats respecte al mes de febrer. Activitats econòmiques com l'hostaleria, la restauració, el turisme i l'oci i la cultura van acollir més de 3.100 persones, que van abandonar les llistes del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC).

Aquest augment de la contractació en el sector terciari el mes passat es pot atribuir a la necessitat de cobrir els llocs de treball generats per la Setmana Santa. Precisament Girona i Tarragona són les regions que més turisme acostumen a concentrar durant aquests dies festius, sobretot si el clima acompanya. El sector de la construcció també va veure disminuït el nombre d'aturats en 614 persones (un 0,6% menys que al febrer), mentre que a la indústria l'atur va caure a Catalunya en 127 desocupats menys (pràcticament es va mantenir, amb una baixada intermensual del 0,1%).

Creix el nombre de contractes

El nombre d'estrangers desocupats, un dels col·lectius que tradicionalment més pateixen l'atur, també va caure i va mantenir un comportament similar al de la resta. Així, el març es va tancar amb un 1,27% menys d'immigrants desocupats.

En total, el nombre de contractes signats a Catalunya al març es va situar en 156.325, cosa que suposa un augment del 8,4% respecte al mes anterior -12.100 més-. Malgrat la baixada intermensual de la taxa d'atur durant el mes passat i l'augment dels llocs de treball ocupats, aquesta xifra és la més baixa registrada durant un març en els últims tres anys. Cal remuntar-se fins al 2009, en plena crisi, per trobar una xifra de contractes més baixa durant el tercer mes de l'any. Aleshores es van signar poc més de 151.700 contractes.

Durant la presentació ahir de les dades oficials sobre la situació del mercat laboral, la secretària d'estat de Treball, Engracia Hidalgo, va avisar que, segons les previsions del govern espanyol, l'entorn d'incertesa i la situació econòmica actual són factors que condicionaran l'evolució del mercat de treball en els pròxims mesos. Amb aquest escenari, Hidalgo va justificar la reforma laboral i es va mostrar confiada que els seus efectes s'aniran trobant amb el pas del temps i permetran frenar la destrucció d'ocupació.

En canvi, des de l'esquerra es van aprofitar les xifres de l'atur per tornar a criticar la reforma laboral. El secretari d'organització del PSOE, Óscar López, va destacar ahir que a Espanya ara hi ha "més atur i menys drets", mentre que els representants de l'esquerra plural (IU, ICV i CHA) van interpretar que les dades demostren que el model econòmic espanyol no funciona. UGT i CCOO van defensar també que l'atur registrat al mes de març és la prova que la reforma laboral no és la solució.

A Catalunya, les patronals Cecot i Foment del Treball van coincidir a valorar que la reforma laboral servirà per generar confiança i seguretat a les empreses, malgrat que els resultats no es puguin veure a curt termini. Foment, a més, es va mostrar optimista i va destacar que es tracta de les millors xifres en molt de temps, per la qual cosa espera que la dinàmica positiva de l'atur al nostre país es confirmi en els pròxims mesos.

stats