MERCAT DE TREBALL
Crònica 03/03/2012

L'atur fregarà els sis milions de persones, 630.000 més

Les previsions del govern espanyol assenyalen un any 2012 pitjor que l'anterior a l'hora de trobar i mantenir el lloc de feina. La xifra d'atur se situarà en el 24,3%, molt pròxima als 6 milions d'aturats.

J.r./e.f.
2 min
Les oficines públiques d'ocupació han començat l'any amb més aturats registrats i encara no s'ha tocat sostre.

MADRID / BARCELONA."Cal desmitificar les xifres", va respondre ahir el ministre d'Economia, Luis de Guindos, quan li van preguntar per la possibilitat que aquest any s'arribi als 6 milions d'espanyols sense feina. Una resposta que xoca amb el discurs oficial del PP, que durant molt de temps va fer bandera d'oposició responsabilitzant José Luis Rodríguez Zapatero de deixar 5 milions d'aturats com a herència social. L'atur registrat al febrer, que es va conèixer ahir, confirma que no s'ha tocat sostre i situa la xifra estatal en 4.712.098 desocupats, 641.948 a Catalunya. En canvi, segons l'enquesta de població activa (EPA), que es pren de referència per comparar-nos amb Europa, Espanya frega ja els 5.300.000 aturats.

"Aquest serà un any molt dolent des del punt de vista econòmic", va sentenciar De Guindos. Segons els seus càlculs no s'arribarà als 6 milions, tot i que preveu la destrucció de 630.000 llocs de treball nets. A Catalunya, això es podria traduir aproximadament en 94.500 aturats més. L'estimació es basa en el fet que l'any passat va representar el 15% del creixement de l'atur estatal. I pel que assenyala el govern espanyol, la destrucció d'ocupació serà encara més forta aquest any. El 2011 va registrar 577.000 aturats més, menys dels que es preveuen per a aquest any.

Un 24,3% d'atur

Sigui com sigui, el titular d'Economia va qualificar d'"inassumible" la xifra del 24,3% d'atur que es preveu per a aquest 2012. Lluny de qüestionar-se la nova reforma laboral (la Moncloa assumeix que no crearà ocupació a curt termini) De Guindos creu que és altament necessària. De fet, va apel·lar al Banc d'Espanya per assegurar que, si ja s'haguessin posat en marxa els criteris de flexibilitat que preveu la normativa, s'hauria pogut evitar la destrucció d'un milió de llocs de feina.

El govern espanyol confia que a finals d'any, durant l'últim trimestre, es comencin a notar de manera suau els efectes de la reforma laboral, però que serà el 2013 quan es veuran amb "tota la intensitat". Això va lligat a una evolució més "estabilitzada" del creixement per a finals d'any i, sobretot, a partir del que ve. Per al ministre, lluitar contra les dades de desocupació és el principal "incentiu" per seguir amb l'agenda reformista de Rajoy.

Es mantenen les prestacions

El titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va garantir que no es tocaran les prestacions per desocupació ni les ajudes per als que hagin esgotat el subsidi. La idea que defensava el president espanyol durant la campanya, i que ara veu una mica més llunyana, és que si millorava l'ocupació això suposaria menys despesa en atur i més persones que cotitzarien a la Seguretat Social. De moment, els càlculs s'han fet amb una previsió d'ingressos pràcticament idèntica a la del 2011.

Les xifres d'atur que es van fer públiques ahir constaten un augment de l'1,38% a Catalunya respecte al gener i un increment del 6,53% si es compara amb ara fa un any. Al conjunt de l'Estat, va baixar només a les Illes i a Extremadura. On més va pujar va ser a Andalusia i a Madrid. UGT i CCOO van defensar ahir que aquestes dades demostren que la reforma no és la solució.

stats