SORTIDA DE LA CRISI
Crònica 11/08/2011

L'atur i la inflació afebliran el lleu repunt del consum aquest any

Les famílies encara ho tenen difícil per tornar a la normalitat en el consum. Aquest any el creixement ni tan sols igualarà el de l'any passat i quedarà en l'1,1%, segons recull un estudi de CatalunyaCaixa.

Elena Freixa
2 min
El consum familiar a Catalunya creixerà un 1,1%, sis dècimes per sota de la millora que ja va experimentar l'any passat.

Barcelona.La crisi, els elevats nivells d'atur i una inflació en ascens no donen aire a les famílies, que frenaran aquest any el creixement del consum tant a Catalunya com al conjunt de l'Estat, segons les estimacions de CatalunyaCaixa. L'increment previst en el consum serà de l'1,1% a Catalunya, sis dècimes per sota del repunt que hi va haver l'any passat. A Espanya, les famílies encara consumiran menys i el creixement quedarà en un 0,9%.

L'entorn encara no convida a gastar, i encara que es compleixi l'esperat increment de l'1% del PIB en l'economia estatal, aquesta dada positiva quedarà diluïda en un escenari d'encariment -per l'augment de l'IPC- i d'eliminació d'estímuls fiscals -fruit de les retallades en què es troba immers el sector públic.

Així, encara que el creixement tímid del PIB pugui jugar a favor dels salaris i, per tant, de la renda, la inflació i les previsions alcistes dels tipus d'interès (l'Euríbor es podria situa al 2,1%) actuaran en sentit contrari i la renda real de què disposaran les famílies acabarà un 0,3% per sota de la de fa un any.

La rèmora del mercat laboral

El fre en el consum té molt a veure amb la incertesa que emana del mercat de treball, que no només segueix incapaç d'absorbir aturats, sinó que encara en generarà al llarg de l'any, tot i que a un ritme molt més moderat. Un cop passi l'efecte del turisme, que ha fet davallar la taxa els últims dos mesos, l'atur tornarà a incrementar-se i, sempre segons la caixa, tancarà el 2011 mig punt per sobre de l'any passat, amb una taxa d'un 20,6% a Espanya.

D'altra banda, la inflació seguirà en el camí d'accelerar-se fins a una taxa d'un 3,2%, gairebé el doble de la de finals de l'any passat, la qual cosa repercutirà en el cistell de mercat dels ciutadans. CaixaCatalunya també va situar ahir que "l'efecte de riquesa negatiu" es veu incrementat per la pèrdua de valor dels actius immobiliaris i, aquest any, també financers. Amb aquest panorama l'estalvi també es veurà tocat i la taxa passarà d'un 13,1% a un 12% a finals del 2011.

stats