Crònica 24/10/2011

L'atur, un problema explosiu per al govern

C.m.
2 min

El principal maldecap del govern que surti de les eleccions d'ahir, sigui quin sigui, serà l'economia. Els joves de les regions de l'interior que van començar la revolució exigeixen un lloc de treball i si l'atur continua creixent serà una bomba de rellotgeria. El 24% de la població de Tunísia és pobra. "Esperem que després de les eleccions els inversors tornin i que amb les noves institucions s'acabi la corrupció", explicava Choukri Ben Amara, professor d'econòmiques de la Universitat de Tunis.

Els últims anys de la dictadura de Ben Ali van estar marcats per la crisi global, que va portar un augment del ja elevat atur estructural del país (sobretot a les empobrides regions de l'interior), a més d'un increment del preu dels aliments i els productes bàsics. La revolució no va afectar la infraestructura turística, industrial i agrícola, gràcies en molts casos als mateixos treballadors, que van aturar els saquejadors lligats a l'antic règim.

L'economia va caure després amb l'enfonsament del turisme, que suposa mig milió de llocs de treball directes i indirectes. I la crisi a la veïna Líbia va acabar d'empitjorar les coses: la guerra va acabar amb un mercat molt important per a les manufactures i productes agrícoles tunisians i va causar una onada d'un milió de refugiats libis i de l'Àfrica subsahariana que els tunisians van acollir amb un gran exemple de solidaritat. A més, un milió de tunisians van haver de tornar de Líbia.

La inversió estrangera va caure també un 24,1% en els primers quatre mesos de l'any, segons fonts del govern. La producció industrial es va reduir un 9,4%, i les mines de fosfats, que els joves del sud han paralitzat amb les seves protestes per exigir un lloc de feina, van reduir la producció un 60%. La Banca Central de Tunis ha anunciat que, amb sort, l'any es tancarà amb un creixement zero. El país encara no ha recuperat la fortuna que els Ben Ali van treure de Tunísia (Suïssa esgrimeix el secret bancari) i tampoc ha arribat el tan anunciat "pla Marshall" que els països del G-8 es van comprometre a posar en marxa per consolidar la jove democràcia.

stats