LA FALLIDA D'UN POBLE
Crònica 18/03/2012

L'auditoria de l'Aldea revela males pràctiques de l'exgerent

Factures falses i una gestió poc rigorosa amb diverses irregularitats. Aquests són els pecats que l'auditoria sobre la cooperativa de l'Aldea atribueix a Daniel Ferré, l'exgerent de l'entitat.

Daniel Revenga
2 min
L'auditoria de l'Aldea revela males pràctiques de l'exgerent

TARRAGONA.Les males pràctiques que van portar a la fallida de la cooperativa han quedat en evidència. Ho va explicar Ramon Carles, president de la plataforma d'afectats, després de la reunió en què se'ls va informar de les conclusions de l'auditoria i el pla de viabilitat que ha elaborat una consultora independent. Segons aquesta investigació, la manera de fer de Ferré hauria estat el principal motiu que ha arrossegat la cooperativa a la situació de fallida en què es troba des de l'1 de desembre, amb el bloqueig dels dipòsits dels impositors de la seva secció de crèdit.

La junta rectora de la cooperativa de l'Aldea ja va acomiadar Ferré, poques setmanes després d'haver esclatat la crisi, amb acusacions -en aquell moment contingudes- de no haver gestionat bé el rumb de la cooperativa. Fins i tot es va parlar de la possibilitat d'iniciar accions legals contra l'exgerent, una opció que ara agafa cos després de saber-se les conclusions de l'auditoria que han deixat clarament en entredit la seva gestió. Per la seva banda, Daniel Ferré no accepta aquesta versió i ha anunciat que presentarà una querella per injúries i calúmnies contra Ramon Carles. Segons Ferré, si aquestes suposades factures falses existissin, ja haurien estat detectades per les auditories de comptes anuals.

Ferré també ha anunciat que defensarà la seva innocència en una assemblea que ha convocat ell mateix per aquest dijous, 22 de març. L'exgerent ha denunciat que, des que va aflorar la fallida, és víctima d'amenaces i assegura que si no ha parlat fins ara és perquè la Generalitat li ho va demanar, però que la situació ha arribat a un punt insostenible: "No puc aguantar més la pressió que tinc al poble", va dir.

Segons van explicar tant Ramon Carles com el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, la situació que descriu l'auditoria és més complicada i preocupant del que s'havia previst inicialment. Tot i aquest diagnòstic, l'estudi de viabilitat considera que la cooperativa de l'Aldea pot sortir-se'n si fa els deures. La solució passaria per fer una bona gestió, ajustar alguns salaris i incrementar substancialment la productivitat per arribar als 4 milions d'euros de volum de negoci. Si s'assoleixen aquests objectius, els dipòsits retinguts es podrien tornar en cinc anys. El 30 de març, els socis estan convocats a l'assemblea general, en què hauran de decidir entre les opcions que els proposa el pla de viabilitat.

Sense data per al desbloqueig

En aquest sentit, la Generalitat preveu fer abans de final de mes un nou desbloqueig dels comptes pendents -tal com estava previst per a aquest primer trimestre- però sense concretar de moment quines seran les quantitats ni el dia.

La cooperativa es va proposar retornar els diners de les llibretes d'estalvi a la vista i la meitat dels dipòsits a termini abans que s'acabi aquest mes. Segons els càlculs d'Economia, encara queden pendents de retorn els fons de 406 comptes pertanyents a 321 socis: 249 comptes a la vista per un total de 628.425 euros i 157 a termini per 4,13 milions.

stats