Crònica 28/06/2011

L'economia de Barcelona es terciaritza

La província de Barcelona, que concentra tres quartes parts del PIB català, té signes de recuperació per l'empenta dels serveis, que creen llocs de treball i pal·lien la destrucció d'ocupació a la indústria.

E.f.
1 min
L'ocupació en el sector serveis va repuntar un 1,1% l'any 2010  a la província de Barcelona i lidera la recuperació.

Barcelona.Els serveis tiren del carro de la recuperació a la província de Barcelona. L'any passat, la locomotora de Catalunya (concentra el 75% del PIB) va frenar la destrucció de llocs de treball dels últims anys i es va estancar amb un caiguda de només el 0,7% en els treballadors afiliats a la Seguretat Social. La millora s'explica pel bon ritme dels serveis, on l'ocupació va créixer un 1,1%, segons les dades de l'informe territorial del 2010 elaborat conjuntament per la Diputació i la Cambra de Comerç de Barcelona. En paral·lel, l'ocupació al sector industrial va retrocedir un 4,1%.

Les dades del 2010 tanquen una dècada en què la demarcació de Barcelona ha registrat un pes creixent del sector terciari. En aquest període s'han creat 12.000 empreses de serveis, mentre que a la indústria se n'han perdut més d'11.000. Per branques d'activitat, el naixement d'empreses s'ha concentrat en l'àmbit dels transports, la logística, l'energia i els serveis vinculats al medi ambient, la sanitat, l'educació i altres lligats al coneixement. L'estudi recull que aquesta terciarització, que continuarà, no és negativa sempre que es preservin les activitats industrials més estratègiques i es tendeixi cap a una necessària especialització. Els dos sectors és necessiten, ja que molts serveis neixen lligats, justament, a la indústria.

stats