CONJUNTURA ECONÒMICA
Crònica 08/02/2011

L'economia catalana, a la cua d'Espanya en els últims 10 anys

Catalunya va créixer menys que la majoria de comunitats en l'última dècada. En els anys de crisi, també ha estat entre les comunitats que més han retrocedit i els indicadors econòmics encara no revifen.

A. Carbonell / E. Freixa
2 min
Els números del turisme no satisfan les expectatives i repercuteixen en la feblesa econòmica.

BarcelonaLa sensació que Catalunya perd posicions dins d'Espanya agafa força també amb números. L'economia catalana va créixer, de mitjana, un 2,05% anual entre el 2000 i el 2009, una dada que la situa darrere de la majoria d'autonomies, segons el balanç econòmic regional de la Fundació de Caixes d'Estalvis (Funcas). Només van créixer menys que Catalunya les comunitats d'Astúries, les Balears, Castella-la Manxa, Castella i Lleó i Galícia.

Funcas destaca el paper de la immigració en l'evolució de les economies de les comunitats autònomes. La institució creu que, en part, el creixement inferior del producte interior brut (PIB) d'economies com la catalana seria causat per l'augment de població de l'última dècada. Catalunya ha passat de 6,3 milions a 7,3 milions d'habitants en 10 anys, segons dades de l'Idescat. Amb la crisi Catalunya també ha rebut, amb una contracció de l'economia del 4,36% el 2009, només superada pel retrocés d'Aragó.

L'any comença dèbil

Després d'una certa estabilitat en els indicadors econòmics, l'últim trimestre del 2010 va tornar a mostrar una certa recaiguda, segons les dades de l'enquesta d'activitat econòmica del BBVA.

Les exportacions, que són la principal esperança de recuperació que té ara per ara la indústria, van créixer, però a menys ritme que en trimestres precedents. L'activitat econòmica en general, incloent-hi el turisme i els serveis, va ser millor que durant el 2009, tot i que els resultats encara no van permetre la creació neta de llocs de treball que consolidin la remuntada.

Els primers mesos d'aquest any continuen mostrant la debilitat de la recuperació, ja que els indicadors seguiran, almenys en el primer trimestre, en nivells "baixos". La reacció dels agents econòmics davant mesures com la reestructuració del sistema financer o la reforma de les pensions seran claus per invertir la tendència, reactivar l'economia i generar confiança.

stats