RESULTATS MACROECONÒMICS
Crònica 04/02/2011

L'economia catalana va tancar el 2010 amb un retrocés del 0,2%

Ignasi Pujol
2 min
Les exportacions estan impulsant l'economia, que va créixer un 0,8% l'últim trimestre.

Barcelona.L'economia catalana va tancar l'any 2010 amb un mínim retrocés del 0,2%. Aquesta xifra és més positiva del que apuntava l'última previsió oficial, de l'octubre del 2009, que pronosticava un retrocés del producte interior brut (PIB) català del 0,5%.

Segons les dades anunciades ahir pel departament d'Economia i Coneixement, el PIB va créixer un 0,2% en termes intertrimestrals entre l'octubre i el desembre, fet que confirma la progressiva recuperació de l'economia. En termes interanuals l'increment se situa en el 0,8%.

La indústria, impulsada per les exportacions, es va consolidar com un dels motors de la recuperació i va registrar un creixement interanual del 2,5% i va aportar 0,4 punts percentuals a l'evolució del PIB. No obstant, la millora de l'activitat no suposa encara la creació neta de llocs de treball.

L'evolució positiva del turisme i la tònica positiva del consum intern van accelerar la recuperació dels serveis, que va augmentar un 1,3% interanual i va contribuir en 0,9 punts al creixement del PIB.

El sector més afectat

El sector de la construcció, el més afectat per la crisi econòmica, va tenir una caiguda del 4,5% i va seguir destruint ocupació. L'agricultura va acabar l'any 2010 amb un lleuger increment del 0,8%, a causa principalment de la producció de cereals i fruites i també per la ramaderia.

Per una altra banda, la Cambra de Comerç de Barcelona considera que "l'Estat ha incomplert l'objectiu d'austeritat de la despesa", i va denunciar ahir que la contenció de despesa es va situar el 2010 en un 2,1%, quan hauria d'haver superat el 6%.

A partir de les dades avançades de l'execució pressupostària, la Cambra es va mostrar crítica amb la xifra de dèficit del conjunt d'administracions públiques espanyoles, que ha arribat a un 9,2%, per la qual cosa la institució empresarial considera que "les comunitats autònomes haurien registrat sensibles desviacions a l'alça".

stats