Crònica 17/02/2012

L'economia espanyola, a les portes de la recessió

El ministeri d'Economia anticipa una caiguda del PIB de com a mínim un 0,3% el pròxim trimestre. Els bancs s'enfonsen a la borsa per l'aixecament de la prohibició de vendes especulatives.

Joan Faus
3 min
El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ahir en el ple del Congrés de Diputats que va convalidar la reforma financera.

MADRID.Ahir va ser un mal dia per a l'economia espanyola. L'Instituto Nacional de Estadística (INE) va confirmar que Espanya és a les portes de la recessió, la borsa va caure un 2,1% pel retrocés dels bancs, que van perdre en un sol dia 5.411 milions d'euros, equivalent als guanys de tot el gener, i el Tresor va trencar la ratxa de sis rebaixes seguides del tipus d'interès del deute.

L'INE ja va avançar fa unes setmanes que l'economia espanyola va disminuir un 0,3% el quart trimestre del 2011 respecte al trimestre anterior, però ahir va detallar les causes de la recaiguda. Principalment, tres motius: el descens del consum de les llars, amb un retrocés interanual d'un 1,1% en l'últim trimestre de l'any passat, més contracció de la despesa pública (-3,6%) i de la inversió (-6,2%). La caiguda del consum està molt lligada a la de l'ocupació, que va retrocedir un 3,3%, fet que suposa la reducció neta de gairebé 570.000 llocs de treball a temps complet en un any.

En conjunt, el PIB espanyol va créixer el 2011 un 0,7%, sis dècimes menys del que havia previst el govern del PSOE. L'actual executiu encara no ha fet les seves previsions econòmiques per a aquest any però el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, preveu que l'economia caigui "aproximadament" un 1,5%, en línia amb les estimacions del Banc d'Espanya.

A falta de les previsions definitives, el secretari d'estat d'Economia, Fernando Jiménez Latorre, ja va avançar ahir algunes dades de la recaiguda espanyola. Latorre va dir que les dades del PIB del primer trimestre del 2012 seran com les de l'anterior (-0,3%) o "una mica pitjor". És a dir, que Espanya tornarà a entrar dos anys després en recessió tècnica en sumar dos trimestres consecutius de decreixement.

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, no va anunciar ahir xifres concretes però va donar per segur l'"empitjorament" de l'economia i el seu efecte en l'atur. De Guindos va valorar també la caiguda de l'Íbex, que va tancar amb una contundent davallada del 2,1%, fins als 8.558,10 punts, a causa dels descensos dels valors bancaris. Bankia va ser la que més va cedir, un 7,28%, seguida de CaixaBank (-6,22%) i Banco Popular (-6,18%). Al migdia, quan el retrocés borsari era més gran, el ministre va atribuir la caiguda al retard en les negociacions entre la Unió Europea i Grècia per acordar el segon paquet de rescat al país hel·lè.

Un dels altres motius de la davallada de la borsa va ser la decisió de dimecres de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) de suprimir la prohibició de les vendes especulatives, denominades a curt termini. De Guindos no va voler valorar aquesta decisió. Va dir que la CNMV és un "organisme autònom" que deu tenir els "seus arguments". També va influir en el mal dia del selectiu l'amenaça de l'agència de qualificació Moody's de rebaixar la nota a 114 bancs europeus.

Subhasta del Tresor

El Tresor va aconseguir sortir bastant ben parat de les turbulències espanyoles, tot i que en una de les tres emissions de deute va haver de pagar més interès. En total, va col·locar 4.074 milions d'euros en bons entre tres i set anys, sota una àmplia demanda. La prima de risc espanyola, el diferencial entre el bo espanyol a deu anys i l'alemany del mateix termini, també va respondre bé a l'entorn econòmic. Es va situar al tancament de la jornada als 343 punts bàsics, 15 menys que el dia anterior. La prima es va arribar a situar ahir als 377 punts.

stats