LA SORTIDA DE LA CRISI
Crònica 09/07/2011

L'economia s'estanca per l'alentiment del consum

L'informe del BBVA demana un ajust fiscal més rigorós i un control estricte de la despesa pública. Això, però, no serà suficient per animar l'increment de la demanda interna, que segueix sota mínims.

Toni Garganté
3 min
Aturada de l'activitat Una vegada més el sector de  la construcció exemplifica  la situació d'estancament  de l'economia en el primer semestre.

Barcelona.Una petita desacceleració d'una dècima tant en l'evolució trimestral del març al juny com en la interanual mostren l'estancament de l'economia espanyola. La variació del PIB va passar d'una taxa del 0,3% del primer trimestre al 0,2% de finals del juny. Si comparem els últims 12 mesos, el percentatge es redueix d'un 0,8% a un 0,7%, segons les dades del servei d'estudis del BBVA que es van conèixer ahir.

El poc consum intern torna a ser la preocupació principal. En aquest sentit, l'exemple més clar que mostra que els ciutadans segueixen sense gastar és la caiguda de les matriculacions de turismes, que va ser d'un 4,2% al juny. Les exportacions, tot i que segueixen sent una fortalesa, també es van desinflar al segon trimestre. Pel que fa al sector de la construcció, els visats d'obra nova (els permisos demanats per aixecar habitatges nous) van seguir caient, un 2,6% a l'abril.

Tot i això, l'entitat bancària manté la seva previsió de creixement de l'1% per al conjunt de l'any, tres dècimes menys que l'1,3% de la del govern. Si es manté l'ajust fiscal i el control de la despesa de les comunitats autònomes, es reduiran les necessitats de finançament per al segon semestre. En el capítol dels ingressos, l'estudi de conjuntura de l'entitat financera assenyala que l'increment de la recaptació d'impostos -com l'IRPF i l'IVA- també hi ajudarà, especialment en el manteniment del dèficit, que no pot superar un 6%.

Per salvar part de la situació i millorar el finançament intern de l'Estat, el consell de ministres va autoritzar ahir la Seguretat Social a invertir en deute públic els fons dipositats al Banc d'Espanya, que a 15 de juny eren 6.322,4 milions d'euros. L'objectiu de la mesura se centra a aconseguir un rendiment més elevat que el que paga el Banc d'Espanya.

Inflació elevada

La taxa d'inflació continua massa elevada (3,2% al juny), tot i que confia que es desacceleri fins a finals d'any, especialment per la caiguda dels preus energètics. Pel que fa al risc-país -el diferencial entre els bons a 10 anys espanyols i els seus homòlegs alemanys- es va veure afectat negativament per l'evolució de la banca italiana i el seu deute (va superar els 240 punts bàsics). L'anunci de l'increment en una dècima de l'atur als Estats Units, fins a un 9,2%, també va afectar els mercats, especialment nerviosos aquesta setmana. Els analistes esperaven que el país nord-americà creés 110.000 llocs de treball i només en va fer crear 18.000.

D'aquesta manera, el denominat risc-país va tornar a enfilar-se i va arribar als 290,7 punts bàsics (a un cost d'un 5,68%), una xifra que suposa que va augmentar un 9% des de dijous, quan va tancar en els 267. Un altre dels indicadors més important, l'Euríbor a 12 mesos, va superar la cotització del 2,2% per primera vegada des del febrer del 2009. L'Euríbor és la referència principal per a l'elaboració del cost de les hipoteques. L'increment d'ahir està causat principalment per l'augment del preu del diner formalitzat dijous pel Banc Central Europeu (BCE).

Sobre la possible creació d'una agència europea de ràting, el president de la Comissió Europea (CE), José Manuel Durão Barroso, va insistir ahir a criticar les agències anglosaxones de qualificació. Com a novetat va afegir que fins ara no hi havia hagut prou consens entre els governs europeus per engegar la idea d'una agència pròpia.

Durão Barroso va assegurar que després de la decisió de Moody's de rebaixar dimecres la qualificació de Portugal, ja hi ha una unanimitat absoluta per preparar una competència legal a les tres agències oficials, de les quals considera que conserven un oligopoli. Tot i això, va reconèixer que la iniciativa d'engegar una empresa europea no pot venir de Brussel·les.

stats